Special! Din castelul blestemat a rămas legenda
Dacă Slovacia este supranumită Ţara Castelelelor, cu siguranţă România este Ţara Castelelelor în Paragină! Harta ţării este presărată cu astfel de construcţii ce stau să cadă
Dacă Slovacia este supranumită Ţara Castelelelor, cu siguranţă România este Ţara Castelelelor în Paragină! Harta ţării este presărată cu astfel de construcţii ce stau să cadă
Dar, dacă în cazul multora dintre ele încă nu este prea târziu pentru a face ceva, nu acelaşi lucru putem spune şi despre castelul Martinuzzi, din Alba.
Deşi este primul castel, sau mai degrabă a fost, primul castel renascentist din ţara noastră, a fost lăsat pradă timpului şi vremii. Astăzi, doar un zid din impunătoarea clădire a mai rămas în picioare. Dar, chiar dacă el nu mai există fizic, legendele sângeroase născute în acest loc nu vor fi prea curând uitate.
Ce mai rămas astăzi în picioare cu greu mai poate fi numit castel. Un singur perete, năpădit de vegetaţie şi mâncat de vreme e tot ce a mai rămas din ceea ce a fost , cândva, primul castel renascentist al Transilvaniei - Castelul Martinuzzi.
Legenda spune că guvernatorul Martinuzzi ar fi ridicat castelul cu banii proveniţi din această comoară, peste o veche mănăstire dominicană. Dar aurul nu i-a adus deloc fericire.
Nu este singura legendă sângeroasă legată de acest loc. Un alt personaj important al vremii, poate cel mai important, şi-ar fi satisfăcut aici poftele sadice. Regia Maria Tereza. Amanţii ei sfârşeau între zidurile castelului.
După moartea brutală a lui Martinuzzi, castelul a intrat în posesia principilor Transilvaniei. Asta până în secolul al 20-lea, când a ajuns în proprietatea şcolii de aviaţie.
Nu a durat mult până când crăpăturile s-au transformat în prăbuşiri. Fără ca cineva să poată opri în vreun fel degradarea. Ceea ce ne aduce în zilele noastre, când, din primul castel renascentist din România a mai rămas doar un zid. Ca o pată pe obrazul istoriei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰