Antena Meniu Search
x

Special! Gadgeturile dăunează copiilor

Dacă în urmă cu nişte ani, era de neconceput ca un puşti de câţiva ani să aibă propriul telefon mobil, acum este ceva la ordinea zilei. Şi nu vă gândiţi nicio clipă că aparatul este folosit doar pentru a ţine legătura cu părinţii şi bunicii. Nicidecum.

Vezi și

  V-aţi gândit vreodată ce ne-am face dacă de mâine am rămâne fără telefoane mobile şi fără internet? O să-mi spuneţi că am mai trecut prin asta şi nu ni s-a întâmplat nimic.

De acord, dar în acea perioadă telefoanele mobile şi internetul nu erau răspândite pe scară largă nici măcar în Statele Unite. Deci nu aveam cum să suferim după ceva ce nu cunoscusem. În prezent, însă, telefoanele inteligente ne-au devenit o prelungire naturală a corpului, ceea ce nu e în regulă. Cu atât mai puţin când utilizatorii de smartphone sunt copii.

Dacă în urmă cu nişte ani, era de neconceput ca un puşti de câţiva ani să aibă propriul telefon mobil, acum este ceva la ordinea zilei. Şi nu vă gândiţi nicio clipă că aparatul este folosit doar pentru a ţine legătura cu părinţii şi bunicii. Nicidecum. Telefonul inteligent este folosit pe post de mini-computer, ceea ce îi permite puştiului să se joace ori de câte ori are chef.

Desigur, producătorii de jocuri pe telefon au grijă să le ofere copiilor jocuri din ce în ce mai elaborate, astfel încât să le accentueze dependenţa. Aşa se face că cei mici au un joc favorit săptămâna asta, pentru ca săptămâna următoare să-l considere plictisitor şi să-şi descarce altul.

Interesant este că părinţii ştiu că nu e obligatoriu ca un copil să aibă propriul telefon inteligent, dar nici nu au inima să-l lase pe cel mic să nu fie în rând cu restul lumii.

Părinţii ar trebui, însă, să se gândească la faptul că folosirea în exces a telefonului mobil, indiferent dacă discutăm despre jocuri, reţele de socializare sau servicii de mesagerie instantanee, îi pot înstrăina pe copii de lumea reală.

De asemenea, părinţii ar trebui să ştie că toţi copiii care stau ore întregi cu ochii în telefon vor avea mari probleme de sănătate în viitor.

Cum pot fi contracarate aceste efecte negative? În primul rând prin limitarea accesului la telefonul mobil. În al doilea rând, prin determinarea copilului să practice un sport sau să înveţe să cânte la un instrument. Evident, activităţile de familie sunt salvatoare în cazul copiilor dependenţi de smartphone.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Special! Gadgeturile dăunează copiilor