Antena Meniu Search
x

Curs valutar

SPECIAL! Istoria costumului de baie

V-aţi întrebat vreodată care este cel mai popular costum din lume? Nu, nu este cel al lui James Bond. Este costumul de baie. Dacă stau bine şi mă gândesc, nu e doar popular, ci şi istoric.

de Redactia Observator

la 06.06.2014 , 20:37

V-aţi întrebat vreodată care este cel mai popular costum din lume? Nu, nu este cel al lui James Bond. Este costumul de baie. Dacă stau bine şi mă gândesc, nu e doar popular, ci şi istoric. 

Chiar dacă vremea mai face figuri, va veni şi acel moment în care vom putea merge la plajă. Iar regele nisipului fierbinte va fi decretat, din nou, celebrul bikini. Nu e un titlu exagerat. Gândiţi-vă doar că cel mai scump bikini din lume costă 30 milioane de dolari şi are diamante de peste 150 karate montate în platină. Dar costumul de baie nu e o invenţie de dată relativ recentă. E o piesă vestimentară cu vechime.

Ea este reprezentată în numeroase mozaicuri găsite în oraşul antic Pompei şi în Sicilia antică. Găsim această piesă menţionată inclusiv în literatura antică. Ovidius, unul dintre cei trei poeţi ai literaturii antice latine, menţionează o fâşie lungă de material care înconjura sânii domniţelor.

Vezi și

Anii au trecut, iar costumul de baie a evoluat de la o fâşie la exagerat de mult.

Primul simulacru de costum de baie datează din 1830. Avea dungi albe şi roşii şi pentru că acoperea corpul de la încheieturi până la glezne a fost numit costumul închisoare.

După aproape 8 decenii, costumul-închisoare a început să-şi reducă dimensiunile. Şi nu a fost bine deloc.

O variantă mult mai modernă a costumului de baie a fost înregistrat în 1907, când înotătoarea şi actriţa Annette Kellerman a fost arestată în Boston pe o plajă publică pentru expunere indecentă. Nu vă gândiţi că purta un costum de baie contemporan

Era o variantă care semăna mai mult cu un costum de scafandru pentru că o acoperea din cap până în picioare, doar că era mulat şi îi descoperea rotunjumile.

Aşa a făcut costumul de baie valuri pe uscat pentru prima oară.

A avut o reacţie publică atât de puternică încât un an mai târziu, în 1908, Universitatea din Harvard a realizat un studiu în care Annette Kellerman a ieşit ca fiind cea mai frumoasă femeie din lume. Asta pentru că formele corpului ei se asemănau foarte mult cu cele ale statuii Venus din Milo.

Annette Kellerman are o stea pe Walk of Fame în Hollywood şi se spune că nu a primit-o pentru meritele actoriceşti, ci în urma scandalului creat pe plaja din Boston. Însă abia în 1947 apare un costum de baie care se aseamănă cu cele purtate de femeile din ziua de azi.

Denumirea de bikini a fost dată după Bikini Atoll, un grup de 23 de insuliţe din Oceanul Pacific unde a fost experimentată bomba atomică.

Explozivă a fost şi prima întâlnire dintre bikini şi restul lumii. Creatorului costumului de baie din două bucăţi i-a fost foarte greu să găsească un model care să-l prezinte publicului. Singura dispusă să facă asta a fost o dansatoare de cabaret. Dar apoi a apărut EA: Brigitte Bardot.

Se spune că celebritatea lui Brigitte Bardot era atât de mare pe cât de mic era costumul de baie. De aceea Festivalul de Film de la Cannes are foarte mult de mulţumit actriţei Brigitte Bardot pentru că graţie costumului de baie a popularizat foarte mult evenimentul. De atunci a luat o asemenea amploare festivalul de film de la Cannes.

Astăzi industria costumelor de baie a devenit o afacere de peste 800 de milioane de dolari anual. Odată cu evoluţia costumelor de baie au apărut şi bikini cu led, cu putere solara care pot încărca telefonul mobil, dar şi bikini dizolvabili în apă. Foarte creativ pentru nişte piese atât de mici şi atât de simple simple

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri sociale » SPECIAL! Istoria costumului de baie