Special! Lecții pentru bâlbâiți
A şti să ţii un discurs care să fie urmărit de un auditoriu numeros este o adevărată artă! Tocmai de aceea, retorica - aşa cum i se spune oficial - se poate învăţa.
A şti să ţii un discurs care să fie urmărit de un auditoriu numeros este o adevărată artă! Tocmai de aceea, retorica - aşa cum i se spune oficial - se poate învăţa.
Nu contează dacă aveţi probleme de dicţie, dacă sunteţi timid sau dacă nu aveţi un ton puternic al vocii. Toate acestea se pot învăţa în doar 3 luni. Însă, dacă sunteţi dispuşi să luaţi lecţii de retorică, trebuie să vă aşteptaţi să faceţi tot felul de exerciţii, care - la început - s-ar putea să vi se pară amuzante. De exemplu, să vorbiţi pe ritmul muzicii sau să vă ascultaţi vocea într-o oală de lut.
Bogdan este medic. Pentru că lucrează la o bancă de celule stem, susţine în mod frecvent prezentări în faţa unei audienţe sofisticate. Nu era deloc convingător, avea probleme de dicţie şi un ritm plictisitor. Nu semăna deloc cu personajul exploziv şi amuzant pe care îl vedeţi acum.
Încă din anii 90, lui Ion Iliescu, discursul calm şi sacadat i-a adus porecla de."Bunicuţa". Tot un discurs, ceva mai lacrimogen, l-a transformat pe Theodor Stolojan în "Dragă Stolo".
Mircea Geoană a fost cela mai aspru pedepsit - a fost numit Prostănac, iar soţia lui, MIhaela, a intrat în istorie tot după un discurs, drept "Mihaela, dragostea mea."
Cea mai cunoscută poreclă este cea a primarului din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan care a inventat de pe marginea terenului de fotbal varianta moldovenească a loviturii de la 11 metri, "Pinalti". Iar primarul campion la porecle este Marian Vanghelie.
Cursurile de discurs public durează de la trei luni în sus şi costă între 1600 şi 2500 de euro, pachetul. Politicienii aleg de obicei cursurile private care pornesc de la 100 de euro şedinţa.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰