Antena Meniu Search
x

Special! Turnul lui Ştefan măsoară iar timpul

Din orice punct al oraşului Baia Mare ai privi, e imposibil să nu zăreşti măcar o mică parte din turnul lui Ştefan. Şi, ca o reciprocă, de la înălţimea de 40 de metri a turnului, poţi vedea orice colţ al urbei

Vezi și

Din orice punct al oraşului Baia Mare ai privi, e imposibil să nu zăreşti măcar o mică parte din turnul lui Ştefan. Şi, ca o reciprocă, de la înălţimea de 40 de metri a turnului, poţi vedea orice colţ al urbeI

Turnul este una dintre cele mai vechi clădiri din oraş. A fost ridicat la iniţiativa lui Iancu de Hunedoara, la jumătatea secolului al 15-lea. Deşi multă vreme a servit ca punct de observaţie, în cele din urmă a devenit căminul pentru clopotele a trei biserici. Niciuna nu mai există astăzi. Turnul le-a supravieţuit.

Dar ce a supravieţuit secolelor se putea pierde într-o clipă. Turnul a trecut peste cutremure, peste incendii. Dar toate nenorocirile au lăsat urme adânci în structura de rezistenţă.

Adevărata comoară se ascunde însă în interiorul turnului impunător. Un ceas unic în România. Ceasul a fost restaurat tocmai în Olanda, o ţară în care turnurile au o tradiţie seculară. Însă proiectul de restaurare a turnului lui Ştefan nu s-a oprit doar la construcţia de 40 de metri. Vestigiile vechilor biserici care au fost construite în zonă au fost dezgropate de arheologi şi prezentate pentru prima dată publicului.

Proiectul a fost realizat cu ajutorul banilor din fondurile europene. Până la finalul lunii, atât turnul cât şi vestigiile bisericilor vor fi deschise publicului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Special! Turnul lui Ştefan măsoară iar timpul