Video Cum putem deosebi fructele şi legumele tratate chimic. Clienţii ignoră sfaturile experţilor
Este sezon de fructe şi legume, iar tarabele din pieţe sunt pline. Ştim că nu trebuie să ne lipsească din meniu, dar cum ştim că sunt şi crescute natural, fără tratamente chimice care să le grăbească creşterea şi coacerea? Greu de deosebit, dar nu imposibil, spun specialiştii. Profesorii de la Universitatea Agronomică din Iaşi ne învaţă la ce sa fim atenţi pentru a alege legumele şi fructele corect.
De cele mai multe ori suntem tentaţi să cumpărăm doar legumele şi fructele cele mai aspectuoase. Un criteriu care ne poate face să ajungem acasă cu produse nesănătoase. Deşi pare imposibil de făcut diferenţa între cele crescute natural şi cele "forţate", specialiştii spun că sunt câteva elemente la care putem sa fim atenţi.
Prof. Vasile Stoleru, profesor Legumicultură USV Iași: Recomandarea este că la castraveți, să alegem castraveții cu fructul lung sau frucutul proaspăt, dacă avem certitudinea că sunt certificați eco.
În cazul roşiilor lucurile sunt puţin mai complicate. Ca să poată grăbi coacerea într-o perioada cât mai scurtă de timp, mulţi legumicultori folosesc tratamente cu stimulatori, iar asta ne poate pune sănătătatea în pericol.
Vasile Stoleru, profesor Legumicultură USV Iași: Ușor s-a modificat forma, datorită tratamentelor cu biostimulatori. Ceea ce nu e foarte bine, că se cunoaște foarte bine că cei obținuți prin sinteză sunt cancerigeni.
- Românii, dependenţi de alimentele importate, în timp ce ţara produce din ce în ce mai puţin: "Suntem la nivelul...
- Căpşunile din Polovragi, pe cale de dispariţie: "Este foarte greu, nu poţi să te descurci"
- Bunătăţiile culinare au luat cu asalt Oradea: "M-am gândit la o combinaţie inedită. Au un gust delicios"
Şi aici există câteva secrete prin care ne putem da seama dacă roşia a fost crescută natural. Nu este neapărat nevoie să tăiem fructele şi legumele pentru a ne da seama de calitatea lor. Culoarea, mărimea sau textura fac şi ele diferenţa.
Vasile Stoleru, profesor Legumicultură USV Iași: Fructele care sunt ușor mai deformate, care au aceeași formă, înseamnă că provin în general de la culturi mai puțin tratate.
Clienţii din pieţe nu par să ia în calcul sfaturile specialiştilor
În ciuda sfaturilor, odată ajunşi în pieţe, clienţii au alte criterii atunci când aleg fructele şi legumele.
''La ce va uitați când cumpărați?
În primul rând la preț și după aceea la produs.''
''Cum alegeți roșiile?
În funcție de cum arată. Ne uităm dacă e mai tare, dacă e culoare cât de cât.''
''Le luăm din ochi. Vedem care sunt mai proapete, care arată mai frumos. În general ne uităm să nu fie stricate.''
Cel mai bine, spun specialiştii, ar fi să cumpărăm fructe şi legume de la producători pe care îi cunoaştem şi care ne pot garanta că produsele lor sunt cu adevărat naturale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰