Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Specialiştii Facultăţii de Inginerie Alimentară din Suceava printează bomboane şi biscuţi 3D

Tehnologia 3D a ajuns şi în bucătărie. Deocamdată, în bucătăria unui laborator de cercetare. Specialiştii Facultăţii de Inginerie Alimentară din Suceava printează de zor zilele acestea... bomboane şi biscuţi 3D. Deocamdată se familiarizează cu procesul dar urmează lucruri şi mai importante.

de Andreea Petrescu

la 18.12.2020 , 15:10

  • Cu ajutorul imprimantei, cercetătorii speră că vor putea îmbunătăţi anumite alimente

În jur de 10 minute durează printarea unei bomboane. Nu trebuie decât să aprovizionăm imprimanta cu ingredientele necesare, să apăsăm start, iar apoi... să aşteptăm.

Ovidiu Procopeț, cercetător USV: Tot procesul îl va monitoriza un soft care ştie exact ceea ce are de făcut. Componenta umană nu este decât de a încărca această imprimantă şi atât. Este o ciocolată obişnuită. Sigur, procentul de cacao este foarte important, pentru realizarea curgerii.

O tehnologie a viitorului sau... a prezentului! Dacă în urmă cu ceva timp doar visam la astfel de lucruri, acum prezenţa unei astfel de imprimante în fiecare casă nu mai pare de domeniul fantasticului.

Vezi și

Ovidiu Procopeț, cercetător USV: Avantajele sunt multiple. Să începem cu copiii. Sunt copii care nu mănâncă brocoli. Vă dau un exemplu. În cazul de față poaze fi realizat un piure din brocoli, pus în imprimantă şi făcut sub formă de dinozaur, şi atunci cu siguranţă îl va mânca.

Atunci când spunem imprimantă pentru alimente, spunem personalizare. Acesta este, potrivit specialiştilor, cel mai mare avantaj al acestei tehnologii.

Ovidiu Procopeț, cercetător USV: Cunosc cazuri în Germania, unde există centre de îngrijire a bătrânilor cu diferite afecţiuni, şi atunci le face la imprimanta 3D mâncare personalizată, în funcţie de nevoile fiecăruia.

Cu ajutorul imprimantei, cercetătorii speră că vor putea îmbunătăţi anumite alimente. Mai exact, le vor adăuga substanţe nutritive şi le vor elimina pe cele mai puţin bune. Au cumpărat imprimanta pentru a experimenta, dar acum vor să inoveze piaţa alimentară.

Mircea Oroian, decan facultate: Ovidiu Procopeţ, care este acum doctorand în anul al doilea, va dezvolta un produs alimentar nou, pe bază de amarant.

Imprimanta 3D ar putea reprezenta o soluţie şi pentru asigurarea hranei astronauţilor trimişi în spaţiu.

Andreea Petrescu Like

A început ca o joacă în urmă cu aproape 20 de ani și s-a transformat repede în meserie. Undeva pe parcurs a devenit pasiune și chiar o boală pe care nu vreau să o vindec.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Specialiştii Facultăţii de Inginerie Alimentară din Suceava printează bomboane şi biscuţi 3D