Antena Meniu Search
x

Video Specialiştii se aşteaptă ca preţul la carnea de porc să crească de Paşte

Vom plăti tot mai mult pentru mâncare. Dacă acum mulţi români postesc, de sărbători vor cumpăra produse din carne în cantităţi mari. Prilej numai bun pentru comercianţi să crească preţurile la carnea de porc. Mai ales că devine tot mai rară, din cauza pestei porcine.

de Redactia Observator

la 23.03.2021, 20:50

Vezi și
  • România produce doar 25% din cantitatea de carne de porc pe care românii o consumă anual.
  • Specialiştii se aşteaptă ca de Paşte, după post, să crească cererea pentru carnea de porc.

România consumă, anual, 740 de mii de tone de carne de porc proaspătă. Din păcate, nu reuşim să producem pe cât de mult consumăm. Înainte de apariţia pestei porcine la noi în ţară, reuşeam să asigurăm 60% din consumul de carne. Acum, în 2021, reuşim să asigurăm doar 25%. 

S-a ajuns în situaţia în care carnea de porc se vinde acum la preţuri de nimic la poarta fermei. 6 lei pe kilogram. 

Ioan Ladoşi, asociaţie producători carne: Preţul cărnii de porc, faţă de anul trecut, la aceeaşi dată, este cam cu 25% mai mic faţă de luna martie din anul trecut. Este infim. De abia evităm falimentul. 

În magazine, situaţia e pe dos. 

Pe acelaşi subiect

Sorin Minea, preşedinte Romalimenta: E o creştere între 10 şi 18 la sută în ultimele două săptămâni. Nu mai este o estimare, e ceea ce s-a întâmplat. 

400 de focare de pestă porcină există în România, la momentul actual

În pieţe, un kilogram de cotlet se vinde cu 19 lei, unul de ceafă cu 26 de lei, iar pulpa de porc e 17 lei, iar preţurile cresc în continuare. 

Ioan Ladoşi, asociaţie producători carne: Odată cu terminarea postului, românii o să înceapă să cumpere mai multă carne de porc ceea ce conduce la o creştere a cererii şi sperăm ca această cerere să se traducă şi în preturi mai bune pentru noi, fermierii. 

La toate se adaugă şi focarele de pestă porcină, care produc anual un deficit de 600 de milioane de euro. Autorităţile pregătesc o Ordonanţă de Urgenţă în care să traseze reguli pentru creşterea porcilor în gospodării, ca virusul să fie oprit. Trei ministere lucrează la asta: Agricultură, Mediu şi Finanţe. 

Adrian Oros, ministrul Agriculturii: Pesta porcină africană e o pandemie. Un porc infectat = un porc mort. De la apariţia Covid, totul a fost ecranat de evoluţia Covid 19, dar harta României a rămas în continuare roşie.

Acum sunt peste 400 de focare de pestă porcină. Cele mai multe sunt în Gorj, Argeş, Bihor şi Sibiu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Specialiştii se aşteaptă ca preţul la carnea de porc să crească de Paşte