Antena Meniu Search
x
LIVE

Carnea de porc va fi mai scumpă de Crăciun, cu aproape 30%. VIDEO

De Crăciun, vom avea carne de porc la preţuri de lux. În cel mai secetos an din istorie, cerealele se scumpesc şi asta duce la preţuri mai mari şi cu 30% pentru carnea de porc. Cum nu mai avem prea multe ferme româneşti, cumpărăm din alte ţări. Peste 70% din carnea de porc de la raft provine din import.

De Simona Simionescu la 01.11.2020, 21:57
Vezi și
  • Carnea de porc s-ar putea scumpi chiar și cu 30%
  • O fermă de porci din Dobrogea a fost lăsată în paragină

Suntem ţara cea mai afectată de secetă din toată Uniunea Europeană. Iar în Dobrogea, cel puţin, culturi întregi au fost pârjolite de arşiţă.

Ioan Ladoşi, Asociaţia Crescătorilor de Porci: Acest an a fost unul deosebit de secetos și a dus la o scădere semnificativă a producției față de ceea ce s-a estimat.

Şi nu doar pâinea cea de toate zilele se va scumpi. Ca într-un joc de domino, şi pentru carne vom plăti mai mult. Mai ales pentru cea de porc.

Dragoș Frumosu, reprezentant industria alimentară: Preţurile vor creşte cu 25-30 la sută. O tragedie pentru buzunarele românilor, românii fiind mari consumatori de carne de porc.

Statisticile arată că doar 30% din carnea de porc de la raft provine din fermele româneşti. Restul de 70% este acoperit din importuri. Numai în prima jumătate de an, România a cumpărat din alte ţări carne de porc de peste 292 milioane de euro, la preţuri mai mari decât în 2019. Un kilogram costă acum între 18 şi 24 de lei.

''Nu mai iau porcul ca pe timpuri. Iau cât îmi trebuie și atât, nu fac stocuri'', spune o femeie. 

Şi epidemia de pestă porcină a crescut preţurile şi mai mult.

Sunt departe vremurile în care carnea de porc nu era un lux pentru români şi fermele de porci produceau la capacitate maximă. În Dobrogea, una dintre cele mai mari ferme de porci din ţară zace în paragină.

Cornel Zamfir, fermier: Aici era fostul complex de porci. În aceste hale aveam 3000 de porci în fiecare hală. Din cele opt complexe mari din Dobrogea au rămas doar ruinele.

Dragoș Frumosu, reprezentant industria alimentară: Puteam în perioada asta, pentru că avem tradiţie în creşterea porcului, să reabilităm ferme, să finanţăm nişte ferme. Parcă vrem să distrugem, nu să construim.

În prima jumătate de an, porcii din fermele româneşti s-au împuţinat cu 1,5% faţă de 2019.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Carnea de porc va fi mai scumpă de Crăciun, cu aproape 30%. VIDEO