Spitalul modular din Iași, promis din mai, încă nu a fost inaugurat
Patru luni le-a luat autorităţilor din Iaşi să construiască un spital modular pe care promiteau să-l ridice în câteva zile. Esenţial pentru întreaga Moldova, spitalul a costat 13,2 milioane de euro şi, dacă ar fi să ne luăm după cele mai recente promisiuni, va fi gata săptămâna viitoare.
- Spitalul modular din Iași a costat 13,2 milioane de euro.
Alina Popa, președinte Euronest (13 mai): Teoretic, în câteva zile, mai puțin de șapte, spitalul va fi funcțional.
Maricel Popa, președinte CJ Iași (22 iunie): Toți pacienții pozitivi vor fi transferați în acest spital. Sperăm ca în maxim 10 zile să fie montat, instalat.
Alina Popa, președinte Euronest (9 iulie): Avem un termen estimat 20 iulie.
Luna şi promisiunea. Au trecut exact 113 zile de la anunţul autorităţilor locale şi nici acum spitalul modular din comuna Leţcani, de lângă Iaşi, nu a primit pacienţi. Explicaţia e una românească.
Alina Popa, președinte Euronest (9 iulie): Nu putem spune că există un vinovat. Au fost foarte multe situații neprevăzute, nefirești.
Oficialii avansează un nou termen: unitatea medicală va fi gata duminică. Dar, supriză, nici atunci nu se vor face internări!
Alina Popa, președinte Euronest: Pentru funcționare efectivă este necesară o autorizare de la Direcția de Sănătate Publică care, evident, nu se poate depune decât după ce spitalul este pus în funcțiune. Nu cred că va dura mai mult de două zile pentru a obține autorizația.
Spitalul modular are 256 de locuri şi e esenţial pentru întreaga Moldovă, în condiţiile în care în unităţile medicale din judeţ mai sunt doar câteva locuri libere.
Unul dintre cele mai importante compartimente ale noului spital va fi cel de Terapie Intensivă pentru că va avea peste 100 de locuri pentru astfel de pacienți, după ce va fi gata.
Autorităţile încearcă să recupereze în al 12-lea ceas timpul pierdut în cele patru luni.
Alina Popa, președinte Euronest: Avem peste 30 de oameni care lucrează de dimineață până la miezul nopții, inclusiv în weekenduri, pentru a termina partea de instalare, montaj echipamente, realizare instalații electrice, racorduri, tot ce presupune realizarea unei secții externe.
Între timp, în Moldova apar noi focare. În judeţul Vaslui, un centru de recuperare din Huşi a intrat în carantină, după ce 76 de persoane, angajaţi şi beneficiari, au fost depistaţi pozitiv.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰