Antena Meniu Search
x

Video Spitalul care a tratat zeci de mii de români de TBC, licitat pe 100.000 de euro. Se află în județul fruntaș la numărul de cazuri

Lupta cu tuberculoza e departe de a fi câștigată la noi în ţară, dar în Slatina un fost spital TBC a fost lăsat în paragină, iar acum e scos la licitație la preț "de apartament", o sută de mii de euro. Oamenii acuză autorităţile locale că au un interes imobiliar. 

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 03.10.2022, 21:01

Vezi și

Fostul sanatoriu TBC din Slatina a ajuns o ruină de care ţi-e şi frică să te apropii. Cu greu îţi mai dai seama acum că în această clădire şi-au găsit leac cândva zeci de mii de români. 

Spitalul TBC a funcţionat până în 2000, când o parte din clădire a fost retrocedata moștenitorilor medicului care a pus bazele unității de tratament. Un alt corp, construit în comunism, a rămas Consiliului județean Olt. Care cu scuza că imobilul a fost parţial revendicat de urmaşi, nu a mai mişcat vreun deget pentru a salva bunul. Aşa a ajuns spitalul să fie evaluat la 100.000 acum, dintre care 91.000 doar terenul. 

Localnică: Ceva interes a fost din partea cuiva, că altfel nu-l lăsau să se ruineze. Nu trebuia să-l laşi în paragină pentru că şi cu uzina asta de aluminiu, la noi şi cu altele... se îmbolnăveşte lumea.

Localnic: Au crescut bălăriile de 10 metri în sus, deci nu are niciun semn să rămână nefolosită sau să facă ceva de calitate.

Pe acelaşi subiect

Cristina Oprea, reporter Observator: Nu e de mirare că terenul este o miză. De aici, ne putem da seama cât de aproape suntem de centrul oraşului. Este dincolo de acele blocuri turn. Practic, din acest loc şi până în centru nu faci mai mult de 10 minute în pas domol.

Spitalul, abandonat în condiţiile în care în judeţul Olt s-au înregistrat cele mai multe cazuri de TBC în ultimii ani

Costinel Netcu, șef serviciu patrimoniu CJ Olt: În momentul în care acest imobil şi teren au fost date în domeniul public al judeţului Olt nu se mai desfăşurau activităţi medicale în acest imobil. Nu era aşa cum era acum, dar nu se mai puteau desfăşura activităţi medicale nici la data aceea. 

Dr. Victor Grecu, coordonator program TBC: În 2019, eu vă spun înainte de pandemie, data cea mai veridică, la nivelul României, era de 57 la suta de mii. Cam aşa.

Reporter: Iar media europeana unde se situează?

Victor Grecu, coordonator program TBC: Mult mai mică, mult mai mică.

TBC-ul se mai tratează acum în 26 de spitale din România. Avem mai puţin de 5.000 de paturi şi cei mai mulţi bolnavi din Europa, chiar şi 25.000 într un an. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Spitalul care a tratat zeci de mii de români de TBC, licitat pe 100.000 de euro. Se află în județul fruntaș la numărul de cazuri