Spitalul CF 2, aflat în administrarea Ministerului Transporturilor, a funcţionat fără dezinfectanţi timp de șase ani
Timp de şase ani de zile, spitalul CF 2, aflat în administrarea Ministerului Transporturilor, a funcţionat ca-n gară. Fără dezinfectanţi, fără antibiotice sau instrumentar medical. Medicii şi asistentele au ajuns să plătească din banii lor soluţiile de sterilizare.
Timp de şase ani de zile, spitalul CF 2, aflat în administrarea Ministerului Transporturilor, a funcţionat ca-n gară. Fără dezinfectanţi, fără antibiotice sau instrumentar medical. Medicii şi asistentele au ajuns să plătească din banii lor soluţiile de sterilizare.
În aceste condiţii au fost operate soprana Amelia Antoniu şi Alice Preda, care ar fi murit, dacă nu erau transferate la Spitalul Universitar.
O recunoaşte chiar un medic de la CF 2, care susţine că situaţia era cunoscută la nivelul ministerului, dar nu s-ar fi făcut nimic pentru că ar fi existat un interes imobiliar ca spitalul să fie închis.
"În acea perioadă, în spital, într-o lună de zile existau şase flacoane de novospray, nişte flacoane mici şi steril c, 15 litri! Gândiţi-vă, trei sticle de apă de cinci litri pe care trebuie să le desfăşori pe patru pavilioane a câte patru etaje, fiecare. Cât credeţi că ajunge asta? Fix o secundă şi un gram pe metru pătrat.", a declarat Denisa Popovici, lider de sindicat al spitalului CF2.
Conducerea nu cumpăra nici materiale sanitare, nici dezinfectanţi, nici reactivi şi nici medicamente pentru farmacia proprie, spun angajaţii spitalului, care cred că existau interese să fie închis.
"După ce l-au evaluat cu cinci cenţi metrul pătrat de teren a urmat un plan diabolic. Şi anume, îmbolnăvirea pacienţilor. Noi cumpăram mopul, cumpăram seringi, cumpăram medicamente uzuale, cumpăram cloramină şi tot ce era pentru a ne apăra în primul rând pe noi", a mai spus Denisa Popovici.
Medicii au trimis sesizări către Ministerul Transporturilor, în administrarea căruia se află spitalul CF2. Erau adresate ministrului de atunci, Radu Berceanu, şi direcţiei medicale din Minister.
"În 2009-2010 când era manager dl dr Constantin Tănase, au fost înregistrate mari nereguli şi cu aprovizionarea cu materiale sanitare motiv pentru care a fost demis", se arată într-un comunicat al spitalului CF2.
În acea perioadă s-au internat în spital şi soprana Amelia Antoniu şi Alice Preda, care a pierdut o sarcină. La câteva zile după ce s-au infectat cele 2 femei, Ministerul Sănătăţii a făcut o serie de anchete în spital. S-au găsit microbi agresivi şi rezistenţi la antibiotice în sala de operaţie.
Cele două femei au decis să dea spitalul în judecată. Anul acesta, INML a făcut o nouă expertiză medicală.
"Se spune că s-a găsit pioceanic inclusiv în cuva unde se sterilizează instrumentarul. Ce înseamnă asta?! Nu s-a găsit atunci când să spunem, era mizerie, agitaţie, nu. S-a găsit la peste o săptămână după, când spitalul era în control, când ministerul sănătăţii era acolo. Ştim că hexi pharma semnase un contract mare, de 378 de mii de lei, cu doar trei luni înainte", a explicat jurnalistul Cătălin Tolontan.
Banii n-ar fi fost plătiţi însă în totalitate. Fosta conducere a comandat în 2 ani produse de numai 55 de mii de lei de la Hexi Pharma.
În 2011 s-a mai semnat un contract pe patru ani cu aceeaşi firmă. S-au comandat produse de 45 de mii de lei. Cam cât cheltuieşte spitalul acum pentru o lună de dezinfecţie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰