Stațiuni lăsate în paragină pe Valea Prahovei, deși turiștii lasă milioane de Euro în zonă
Turiştii români lasă milioane de euro pe Valea Prahovei, dar banii nu se regăsesc în investiţiile din zonă. Marea mândrie a primarului din Azuga este asfaltarea unei porţiuni de drum de cinci kilometri.
Turiştii români lasă milioane de euro pe Valea Prahovei, dar banii nu se regăsesc în investiţiile din zonă. Marea mândrie a primarului din Azuga este asfaltarea unei porţiuni de drum de cinci kilometri. Şi asta în timp ce zeci de clădiri simbol din staţiune stau să cadă. De ruinele din Predeal nu mai răspunde nimeni, pentru că oraşul nu mai are primar de trei ani, de când fostul edil a fost arestat. Onoarea zonei o salvează o singură staţiune, Sinaia.
Una din comorile Bucegilor, staţiunea Predeal îşi primeşte turiştii cu clădiri în paragină, garduri căzute şi buruieni de doi metri. Mai multe vile cochete, bijuterii de arhitectură în alte vremuri, stau acum să cadă.
Staţiunea a cunoscut aşadar şi vremuri mai bune, când era plină de turişti şi iarna, şi vara.
În Predeal ar fi trebuit să avem cel mai mare centru de agrement din ţară, cu piscine, băi de aburi, grotă de gheaţă şi săli de fitness. O investiţie de 44 de milioane de euro, din care jumătate fonduri europene, de care s-a ales praful. Pentru că proiectul nu a fost gata la timp, autorităţile locale au pierdut banii.
De 3 ani, Predealul a rămas fără primar după ce fostul edil a fost condamnat la închisoare pentru abuz în serviciu. Până acum trei zile, n-a existat nici viceprimar, iar staţiunea a fost condusă de un secretar.
În staţiunea vecină, Azuga, situaţia e asemănătoare. Clădirile dărăpânate îi alungă pe turişti, iar parcul care ar fi trebuit să fie atracţia locului vara, are o fântână arteziană plină de mucegai.
În cei trei ani, primarul se laudă cu 5 kilometri de şosea asflatată. Are în plan să facă refugii de autobuz, să planteze pomi şi flori.
Sinaia, în schimb, arată a staţiune. Autoritățile locale au investit peste 20 de milioane de euro, o parte fonduri europene, pentru refacerea iluminatului public, îngroparea cablurilor, pavaje noi şi flori. Cu hoteluri şi pensiuni îngrijite, turiştii vin să se bucure de aerul curat, de peisajele superbe şi de castelul regal. Doar Castelul Peleş are 400.000 de vizitatori anual, de două ori mai mulţi decât au staţiunile Predeal şi Azuga la un loc.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰