Antena Meniu Search
x

Video Staţiunile montane, pline ochi de turişti. Minivacanţa a adus aglomeraţie şi nervi întinşi la maxim pe drumul spre pârtii

Buluc şi nervi la munte. S-a stat la cozi peste tot: în trafic, în parcări, la teleschiuri şi telecabine, pe pârtii şi în restaurante. De altfel, turiştii n-au avut încotro, infrastructura din staţiuni e prea puţin dezvoltată şi nimeni nu investeşte în soluţii. Oricum, puţinele alternative la aglomeraţie n-au fost pe placul turiştilor. Aşa că în loc să ia trenul sau autobuzul, au preferat să stea blocaţi în maşini cu orele.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 23.01.2022, 19:26

Vezi și

În Buşteni, nu există niciun autobuz care să aducă oamenii pe pârtie. Aşa că, într-unul din cele mai aglomerate weekend-uri din acest sezon, turiştii au pierdut ore întregi în căutarea unui loc de parcare. 

Şoferi: - Nu prea sunt locuri de parcare şi e foarte aglomerat 

- Infrastructura....de câţiva ani nu s-a modernizat nimic. venim de zece ani, dar nimic îmbunătăţit. Ne-am învârtit, am urcat, am coborât, iar am urcat.

Unii şi-au luat schiurile în spate şi au pornit pe jos către pârtie. Unde au dat de al doilea hop: coada la telescaun. Şi drumul până în staţiune e un coşmar. Străzile înguste şi maşinile parcate peste tot sunt reţeta statului în coloană la nesfârşit. 

Pe acelaşi subiect

Romeo Drile, administrator pârtie: Există mijloace de transport în comun gen microbuze ale unor firme private însă tot asta înseamnă să stea în trafic, cel mai indicat mijloc de transport e trenul şi între staţiuni.

Însă alternativa transportului în comun nu e pe placul tuturor

Turist: Dacă avem maşină personală, cum să venim cu autobuzul? 

Andreea Petrescu, reporter Observator: Suntem în Sinaia şi vrem să ajungem pe pârtia din Buşteni, aplicaţia ne spune că e un ambuteiaj de 47 de minute, mai avem 11 kilometri pe care îi vom parcurge în mai bine de o oră şi jumătate. 

Turişti: - Voiam iniţial să mergem la Babe şi la Sfinx, vremea nu ne ajută, încercăm să mergem pe pârtie

- 11 km într-o oră 40 ceea ce înseamnă..... 

Reporter: - De cât timp sunteţi pe drum?

Şoferi: - Avem deja o oră. O oră trei kilometri. Mai repede ajungeam pe jos cred 

- De la ora 9 jum am plecat din Bucureşti. Cât e ceasul...e unu şi zece minute.

Turiştii au venit buluc pe pârtii

Şi la Rânca, staţiune unde sunt 10 de mii de turişti pe zi în acest weekend prelungit, infrastructura e complet depăşită. Încă de când ajung în staţiune, turiştii se enervează că nu au unde să-şi lase maşinile. Există o singură parcare publică, cu plată, însă decât să dea 10 lei pe oră, oamenii preferă să-şi lase maşinile pe marginea drumului. 

Constantin Pănescu cabanier: Lipsa parcărilor e mai mult pentru cei care vin pentru o zi şi ocupă din partea carosabilă a Transalpina.

Turişti: - Sunt locuri de parcare, nu lângă pârtie cum vrea toată lumea.

- Venim pe jos, schiurile în spate, ne descurcăm.

Baza pârtiei e împânzită de restaurante şi gherete fel de fel, la care oamenii stau din nou la cozi zeci de minute. Şi cum nu există o pârtie specială pentru săniuţe, turiştii se dau haotic, pe unde apucă.  Patru teleschiuri la şase pârtii s-au dovedit a fi prea puţine şi, pentru fiecare coborâre, turiştii au plătit cu o jumătate de oră de stat la coadă. 

Nici telegondola din Poiana Braşov n-a mai făcut faţă puhoiului de turişti. 

Turişti: - E foarte aglomerat. E a treia tură nu mai urcăm, plecăm acasă.

- Să nu vină nimeni de la Bucureşti aici 

- 45 de minute lejer ...dacă eşti pasionat merită orice efort 

În munţii Harghitei, trei maşini 4x4 au fost prea puţine ca să tracteze toţi turiştii care au venit azi pe pârtie. Doar că săniuţele n-au zburat pe zăpadă, căci n-au avut loc. Până şi ele au fost prinse în ambuteiaj. 

Levente Duşa administrator: Se închiriază săniile, o sanie costă 40 de lei pe o oră jum, iar tariful acesta conţine şi tractarea 

Şi, deşi au fost avertizaţi că gheaţa e subţire pe Lacul Sfânta Ana, turiştii nu s-au abţinut de la o plimbare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Staţiunile montane, pline ochi de turişti. Minivacanţa a adus aglomeraţie şi nervi întinşi la maxim pe drumul spre pârtii