Antena Meniu Search
x

Statul îşi pierde şi banii, şi specialiştii! Zeci de mii de tineri şcoliţi în România pleacă în fiecare an să lucreze afară

Fac şcoală la noi, iar de priceperea lor profită străinii. România pierde printre degete mii de specialişti, pentru care cheltuie o avere să-i formeze.

Vezi și

Fac şcoală la noi, iar de priceperea lor profită străinii. România pierde printre degete mii de specialişti, pentru care cheltuie o avere să-i formeze. În ultimii ani, peste un milion de tineri au luat drumul străinătăţii. Statul pierde bani şi forţă de muncă specializată, iar cei din ţară sufera. Nu mai avem ingineri, iar o serie de spitale riscă să se închidă din lipsă de medici. Ai noştri tratează bolile altora.

"Sunt foarte deschis la o plecare!" O spune deschis un student care de abia a trecut în anul doi la Facultatea de Construcţii. Şerban ştie că meseria de inginer este foarte căutată în străinătate, aşa că nu va ezita să plece din ţara care l-a şcolit. Are colegi mai mari care deja au locuri de muncă ce îi aşteaptă în Vest.

"Proporţia este cam jumate-jumate, jumătate rămân, jumătate pleaca, depinde ce-şi găsesc pe parcursul facultăţii." Aşa se face că din cei aproape 130.000 de studenţi care termină facultăţile în fiecare an, în România, cam 30 - 40% se orientează spre alte ţări. Astfel, statul se transformă într-o maşină care investeşte mult şi primeşte înapoi mai nimic.

În cazul unui singur inginer, numai şcolarizarea costă în jur de 12 mii de euro. La acest buget se mai adaugă şi bursele sau cheltuielile legate de transportul public. Astfel, costurile ar putea creşte şi cu 30 de procente. 

Pe acelaşi subiect

Aproape un milion de tineri români, specializaţi în diverse domenii, au ales calea străinătăţii în ultimii 15 ani. Noi, am rămas cu cheltuiala şi cu găuri uriaşe.

De departe cea mai mare migraţie este cea a medicilor şi a personalului sanitar.(CARTON 2) Pentru fiecare doctor format aici, statul plăteşte şi câte 20 de mii de euro. Cu tot cu cheltuielile de rezidenţiat, suma ajunge la 30 de mii de euro, pentru un singur halat alb. Iar medicii pleacă pe bandă rulantă. Cei care rămân sunt tot mai obosiţi şi stresaţi.

Nici studenţii români din străinătate nu au de gând  să se întoarcă în ţară: din cei peste 36 de mii de tineri care fac şcoală peste graniţe, doar 500 şi-ar dori o carieră în România.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Statul îşi pierde şi banii, şi specialiştii! Zeci de mii de tineri şcoliţi în România pleacă în fiecare an să lucreze afară