Antena Meniu Search
x

Special!!! Statul pe scaun ne poate trimite pe patul de spital

Statul pe scaun ne poate trimite pe patul de spital!Cum ne protejam sanatatea, in cazul in care avem un serviciu care ne impune sa stam pe scaun la nesfarsit? Prin pauze regulate, la interval de o ora, cand facem cativa pasi in jur ca sa ne dezmortim. In caz contrar, ne putem astepta la ce este mai rau: probleme ale coloanei, afectiuni cardiace, obezitate si chiar cancer

Vezi și

Doamna Ganea este functionar public si de peste 30 de ani isi desfasoara activitatea in fata calculatorului. Opt ore pe zi, cinci zile pe saptamana: "Evident ca dezavantajele pozitiei in fata calculatorului nu le-am simtit din prima. Cu varsta au inceput sa apara problemele: agravarea defectelor de vedere, dureri in zona membrelor, dureri in zona cervicala, dureri de cap la alte persoane".

Cornelia Ganea nu este singura care se confrunta cu aceste probleme. In biroul ei, colegele care vad perfect sau care nu au dureri de spate sunt o raritate: "Am colege de 30, 40 de ani care poarta ochelari. Pe masura ce schimbi o pereche de ochelari ai avea nevoie de un suport, mai ales ca au ajuns sa coste, 600- 700 de lei".

Desigur, institutiile publice nu au bugete exorbitante, asa ca cei care stau non-stop pe scaun nu primesc sporuri pentru problemele de sanatate care apar in mod inevitabil si nici nu beneficiaza de mobilier ergonomic.

"Statul defectuos pe scaun deformeaza coloana vertebrala. Aici ma refer la aparitia cifozei, scoliozei, lordozei. Toate aceste informatii, in timp, duc la deformarea cutiei toracice, automat, avand un efect nociv asupra plamanilor, a inimii si a tuturor organelor interne", a spus doctor Anton Nicolau, medic chirurg.

Un studiu realizat in 2010 de catre Societatea Americana de Cancer a demonstrat ca statul pe scaun poate ucide. O suta de mii de pacienti au fost monitorizati timp de 13 ani de zile. Concluzia a fost ca persoanele care au stat in sezut mai mult de sase ore pe zi au inregistrat un risc de mortalitate cu 37% mai mare, decat cei care au stat doar trei ore pe zi. Iar bolile cardiovasculare au fost printre primele cauze de deces.

"Este bine sa se stea mai putin de patru-sase ore consecutiv pe scaun. La fiecare ora trebuie sa facem o pauza de cinci-zece minute, o pauza in care sa ne miscam", a mai spus acesta..

Asadar, singura sansa a sedentarilor este sa aiba scaune ergonomice. Bineinteles, acest tip de mobilier este recomandat tuturor. "Este un scaun care se poate utiliza de la cele mai fragede varste, incepand cu varsta de patru ani, pana la 18 ani", a spus Claudiu Serban, director de vanzari firma producatoare de mobilier ergonomic.

Cei care decid sa investeasa intr-un astfel de fotoliu, trebuie sa constientizeze faptul ca vor da pe el intre patru mii si cinci mii de euro. Oamenii care nu-si permit sa cheltuiasca o mica avere pot opta pentru scaune ergonomice care costa maximum 100 de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Special!!! Statul pe scaun ne poate trimite pe patul de spital