Video Statul taie ajutoarele fermierilor, oamenii sunt decişi să protesteze. Painea si carnea s-ar putea scumpi cu 10%, spun specialiştii
Statul taie ajutoarele fermierilor, după un an în care seceta a pus la pământ culturile. Agricultorii ameninţă că îşi vor lăsa terenurile necultivate, dar asta înseamnă că vom fi dependenţi de mâncarea din import. Specialiştii se aşteaptă ca pâinea şi carnea de porc să se scumpească cu 10 la sută.
- Fermierii au rămas fără ajutoare de la stat
- În aceste condiţii, preţurile anumitor alimente ar putea creşte
''Am reuşit, am făcut producţie. 4 saci de porumb de 3 duble, şi aia leşinaţi. Din câte hectare cultivate cu porumb? Vreo 70!"
Asta a fost producţia de anul trecut a lui Alin Lupşa. Fermierul din judeţul Ialomiţa resimte şi acum, seceta severă din 2020.
Alin Lupşa, femier: Cât de mult ați pierdut anul trecut? Undeva la 30 de mil pe hectar, acum înmulțiți și dvs 30 cu 170 de hectare, cam pe acolo am avut.
Acum, şi-a încercat din nou norocul. A semănat orz, rapiţă şi grâu.
Alin Lupşa, femier: Sunt țăran. Indiferent cum ar fi, pământul nu va rămâne nelucrat. Mă fac luntre și punte și tot îl semăn. Asta e, vedem la sfârșit, pierdem totul sau câștigăm.
Valentin Popa, un fermier din Călăraşi, speră ca anul acesta măcar vremea să fie de partea lor, dacă autorităţile nu sunt.
Valentin Popa, fermier: Dacă ne uităm la momentul asta, față de anul agricol 2020, vedem cam ce umiditate are în sol și grâul cât este de bine dezvoltat, avem aici 7 frați, deci dă semne că e un an agricol bun.
În românia sunt, în prezent, în jur de 30 de mii de fermieri, care nu și vor putea înființa culturile în acest an. Asta din cauza că nu și-au primit despăgubirile pentru secetă. Acum au parte de o nouă lovitură de la autorități. Vor primi ajutoare mai mici chiar și cu 50% față de anul trecut. Dacă înainte primeau pentru un hectar 13 euro, acum vor primi doar 6 euro.
Valentin Popa, fermier: Sunt executați. Au bilete la ordin băgate în bănci, nu mai pot să ia îngrășăminte, semințe și dacă acel fermier nu poate să înceapă campania, mă întreb și eu, oare ce trebuie să facă, să-l lase pârloagă?
Ce spune ministrul Agriculturii
Ministrul Agriculturii vede altfel situaţia.
Adrian Oros, ministrul Agriculturii: Sunteți conștienți cu toți că eu nu aduc bani de acasă, eu gestionez banii pe care ii primesc și încerc să-i dramuiesc așa cum stabilim împreună cu colegii.
Fermierii se aşteaptă ca producţia agricolă să scadă cu până la 25% în acest an. Asta înseamnă importuri mai mari şi deci preţuri mai mari la raft. Specialiştii cred că alimentele se vor scumpi în a doua jumătate a anului. Totul ar putea costa mai mult de la carne, până la lapte şi pâine
Alin Lupşa, femier: Domnul ministru a zis că economia e gripată, dar nu-i nicio problemă, că o degripăm noi, ieșim în stradă, și se va degripa.
Fermieii sunt decişi să protesteze în faţa Guvernului pe 25 martie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰