Străinii învaţă limba română la Şcoala de Vară a ICR de la Braşov
Genitivul, dativul şi pluralele sunt adevărate probe de foc pentru străinii care învaţă limba română. Dar ăsta e tot farmecul, spun cursanţii care s-au încumetat să studieze româna într-o şcoală de vară organizată la Braşov.
Genitivul, dativul şi pluralele sunt adevărate probe de foc pentru străinii care învaţă limba română. Dar ăsta e tot farmecul, spun cursanţii care s-au încumetat să studieze româna într-o şcoală de vară organizată la Braşov. Unii au venit să înveţe de plăcere, alţii, pentru serviciu. Ana Iorga a stat de vorbă cu ei şi a aflat ce capcane poate avea româna şi ce expresii îi amuză cel mai tare pe străini.
"Ana: Brânză bună în burduf de câine.
Brian: Când dau ceva bun la cineva care nu merită?"
Străinii învaţă limba română la Şcoala de Vară organizată de Institutul Cultural Român
Limba română, istoria României, cursuri de teatru sau de gătit şi excursii prin toată ţara. Cam aşa arată programul străinilor care vin la noi în fiecare vară să înveţe româneşte.
Pe cât de necruţătoare li se pare gramatica, pe atât de frumoasă subtilitatea cuvintelor. Brian e interpret în Madrid şi s-a apucat să ne înveţe limba din pură curiozitate.
Expresiile româneşti îl fascinează şi pe Kurt. E inginer agronom în Belgia şi are mulţi clienţi din ţara noastră. Româna îi trebuia la serviciu, dar între timp a ajuns s-o iubească.
Dacă dilemele de gramatică se rezolvă la lecţiile de română, expresiile şi pronunţia se aprofundează la dicţie şi la atelierul de teatru.
Cursurile de română durează peste 60 de ore. La final, participanţii primesc un atestat care le certifică nivelul de cunoştinţe.
Şcoala de vară de limba română a fost organizată anul acesta de Institutul Cultural Român în colaborare cu Universitatea Babes-Bolyai. Înscrierile pentru ediţia de anul viitor vor începe în luna martie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰