Antena Meniu Search
x

Strigător la cer! Ce conţin, de fapt, cartofii prăjiţi din fast-food-uri

Ne plac, îi mâncam mereu, însă prea puţini dintre noi ştiu cât de periculoşi sunt cartofii prăjiţi din fast-food-uri

Ne plac, îi mâncam mereu, însă prea puţini dintre noi ştiu cât de periculoşi sunt cartofii prăjiţi din fast-food-uri

Restaurantele de acest gen folosesc soiuri de cartofi speciale, cu un echilibru perfect între amidon şi zahăr. Zahărul în exces poate genera pete maronii pe cartofi în locurile în care sunt supra-caramelizaţi, lăsând în urmă un gust de ars.

Aşa că, aceştia sunt opăriți după ce sunt tăiaţi, îndepărtându-se astfel surplusul de zahăr. Ei pot căpăta însă o nuanţă urâtă chiar şi după prăjire: fierul pe care îl conţin reacţionează cu compuşii fenolici din cartofi, conducând la decolorarea ţesutului. Acesta este motivul pentru care industria foloseşte pirofosfat acid de sodiu, ionii de fosfat din acest compus blocându-i pe cei de fier şi păstrând cartofii albi pe durata întregului proces, conform Wired.com.

În plus, cartofii sunt prăjiţi într-un cocktail de ulei de rapiță (care conține grăsimi saturate în proporție de 8%), ulei de soia (16%), ulei de soia hidrogenat (94%) și “aromă naturală de vacă”, care conține proteine de grâu și lapte hidrolizate, ce pot fi sursa unor aminoacizi cu gust de carne.

Cartofii sunt trecuți prin două ture de uleiuri vegetale: o dată la fabrică, unde sunt prăjiți parțial fără a fi rumeniți, și încă o dată în restaurantul în care sunt serviți. A doua oară, se adaugă ulei de porumb și un aditiv numit tert-butil-hidrochinonă, care, în doze ridicate, le poate cauza tumori stomacale șobolanilor.

Aşadar, specialiştii recomandă evitarea consumului de cartofi prăjiţi din restaurantele de tip fast-food.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Strigător la cer! Ce conţin, de fapt, cartofii prăjiţi din fast-food-uri