Un student din Cluj-Napoca a reuşit să cloneze crizanteme. Cum arată plantele şi ce preţ au
Un student al Universităţii de Ştiinţe Agricole din Cluj-Napoca şi-a dorit să treacă cu mare succes examenul de licenţă, şi s-a gândit la o metodă rapidă de înmulţire a plantelor.
Un student al Universităţii de Ştiinţe Agricole din Cluj-Napoca şi-a dorit să treacă cu mare succes examenul de licenţă, şi s-a gândit la o metodă rapidă de înmulţire a plantelor. A adus un ghiveci de crizanteme de acasă şi - cu ajutorul cercetătorilor de la facultate - a reuşit să le cloneze. În doar câteva luni, a obţinut peste o mie de exemplare identice, care au fost scoase la vânzare, cu preţ mult mai mic decât cele de pe piaţă.
Aliniate într-o pătură de petale de aceeşi culoare, peste o mie de crizanteme arată identic. Prin aspect şi genetic. Cercetătorii au clonat florile, de la un singur ghiveci.
Planta mamă din care s-au înmulţit vine de la o familie din Baia Mare, care cultivă crizanteme. Fiul lor, student în anul patru la Horticultură, a decis să-şi facă astfel lucrare de licenţă.
Apoi, urmează ciclurile de multiplicare, acolo unde plantele trebuie puse în vase mai mari.
Acest proces de clonare este mult mai eficient decât cel clasic, spun cercetătorii. Şi asta pentru că florile se înmulţesc într-un timp scurt, şi cel mai important se porneşte de la o cantitate mică de material vegetal.
Cele 1.500 de plante au fost scoase la vânzare în sera din cadrul facultăţii. Iar preţurile încep de la cinci lei şi pot ajunge până la şapte lei şi 50 de bani.
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj este printre puţinele locuri din ţară care are utilajele şi expertiză să obţină plante "in vitro". Cercetătorii spun că pe viitor se gândesc să cloneze şi căpşuni.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰