Antena Meniu Search
x

Studenții sunt obligați să-și caute garsoniere sau apartamente cu chirie, după ce coronavirusul a redus numărul de locuri de cazare disponibile în cămine

Viaţa studenţească se mută din cămin la apartament. În prag de an universitar, se conturează un nou trend pe piaţa imobiliară. Studenţii care nu mai au loc în cămine, pentru că pandemia a impus reguli noi de cazare, nu mai închiriază garsoniere, ci apartamente cu trei sau patru camere. Există avantaje: când chiria se împarte la mai mulţi, scad şi costurile. 

de Redactia Observator

la 10.09.2020, 21:54

Vezi și
  • Numărul de locuri de cazare disponibile în cămine a scăzut semnificativ.

Cel mai mare campus din România, cel al Politehnicii Bucureşti, pune la bătaie doar 8.000 de paturi, adică jumătate din capacitate. 

Mihnea Costoiu, rector: Noua reglementare a Ministerului Sănătății și a Ministerului Educației ne recomandă să cazăm doi studenți în cameră. Încercăm, în măsura în care se poate și Direcția de Sănătate Publică ne va permite, să cazăm și un al treilea student în cameră.

Situaţia este similară şi în alte universităţi bucureştene. În timpuri normale, studenţii aveau la dispoziţie în jur de 35.000 de locuri, în total, dar acum, oferta s-a înjumătăţit. Aşa că cei mai mulţi tineri va trebui să îşi găsească spaţiu în căminele private ori o locuinţă cu chirie. 

Agenţii imobiliari spun că preferinţele s-au schimbat şi ele: spre deosebire de anii trecuţi, nu se mai caută garsonierele, ci apartamentele cu mai multe camere, pentru a împărţi costurile. 

Vlad Vlăsceanu, analist imobiliar: Din două, trei persoane câte închiriau înainte un apartament de două camere se poate ajunge și la 4-5, adică să se compenseze aglomerația din cămine cu aglomerația din apartamente.

Cel puţin în zonele din apropierea facultăţilor, cererea va fi mai mare. Dristor, Politehnica, Timpuri Noi şi Eroilor sunt în topul căutărilor din Bucureşti. Specialiştii nu văd însă creşteri de chirii, cel puţin deocamdată. 

Tarifele pentru un apartament cu trei camere în zona Dristor, zona Eroilor sau zona Politehnica pornesc de la 400 de euro. Însă cei care vor să închirieze un apartament cu trei camere mai ieftin se pot îndrepta către zona de sud a Capitalei. 

La Cluj, în al doilea centru universitar din ţară, reducerea spaţiilor de cazare e şi mai mare. 

Laura Irimieş, purtător de cuvânt Universitatea Babeș Bolyai Cluj: Vom fi nevoiți să reducem numărul studenților pe care îi putem caza la aproximativ 1.800 din totalul locurilor undeva la 6.500 pe care le avem în cămine.

Practic, camerele cu patru sau cinci locuri şi cu grupul sanitar la capătul coridorului vor rămâne închise. Tot piaţa liberă este soluţia şi pentru studenţii rămaşi fără loc în cămin. 

Cristian Dorin Dume, agent imobiliar: Foarte mulţi studenţi s-au grupat câte trei-patru şi au luat un apartament cu trei-patru camere.

Cluj-Napoca are, de altfel, cele mai scumpe apartamente din ţară, cu un preţ mediu de peste 1.800 de euro pe metrul pătrat de locuinţă. Urmează Capitala, cu aproximativ 1.350 de euro pe metrul pătrat, în timp ce la Timişoara, Constanţa şi Braşov, preţurile scad sub 1.300 de euro metrul pătrat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Studenții sunt obligați să-și caute garsoniere sau apartamente cu chirie, după ce coronavirusul a redus numărul de locuri de cazare disponibile în cămine