Antena Meniu Search
x

SUA au respins rezoluția ce vizează decizia lui Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului, prin folosirea dreptului la veto

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit pentru a vota asupra rezoluţiei ce vizează respingerea deciziei de a recunoaşte Ierusalimul capitală a Israelului

Vezi și

Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite s-a reunit pentru a vota asupra unei rezoluţii care vizează respingerea deciziei controversate a lui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului! 14 membri au votat în favoarea rezoluţiei, timp în care Statele Unite şi-au folosit dreptul lor de veto pentru a bloca proiectul. Oficialii palestinieni cer acum o întâlnire de urgenţă a Adunării Generale a ONU.

Decizia controversată a lui Donald Trump, de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului, a fost aspru criticată de amabsadorii prezenţi la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite. 14 membri ai Consiliului de Securitate, printre care şi Marea Britanie şi Franţa, au votat în favoarea blocării deciziei luate de SUA.  

Matthew Rycroft, ambasador britanic al ONU: "Aşa cum ne-au demonstrat ultimele evenimentele din regiune, aceste decizii nu ajută la stabilirea păcii în regiune, un proiect asupra căruia ar trebui să se concentreze toţi membrii consiliului."

Francois Delattre, ambasadorul francez la ONU: "Trebuie să facem tot ce putem pentru a preveni escaladarea tensiunilor în regiune. De aceea, îndemnăm toate statele membre să nu cedeze şi să depună efortul necesar reinstaurării calmului."

Rezoluţia propusă de Egipt nu l-a menţionat în mod explicit pe Donald Trump, dar a subliniat regretele profunde cu privire la ultimele decizii asupra Ierusalimului. În text a fost menţionat, de asemenea, că statutul Ierusalimului trebuie rezolvat printr-un proces de negociere.

Rezoluţia a fost respinsă doar de Statele Unite, care şi-au folosit dreptul la veto pentru prima oară în 6 ani.

Nikki Haley, ambasadorul SUA la ONU: "Nicio ţară nu o să dicteze Statelor Unite unde să îşi instaleze amabasada."

Votul Statelor Unite a amplificat tensiunile în rândul oficialilor palestinieni care cer acum organizarea unei întâlniri de urgenţă a Adunării Generale ONU.

Mai mult, liderul palestinian, Mahmoud Abbas, a declarat că nu va mai accepta ca Statele Unite să medieze procesul de pace israeliano-palestinian.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » SUA au respins rezoluția ce vizează decizia lui Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului, prin folosirea dreptului la veto