Antena Meniu Search
x

Suntem cei mai săraci din Uniunea Europeană. Opt din zece familii trăiesc de pe o zi pe alta

La mai bine de 13 ani de când am aderat la Uniunea Europeană, România îşi păstrează poziţia fruntaşă în cel mai trist clasament.

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 21.10.2020, 21:59

Vezi și
  • România deţine locul 1 în Uniunea Europeană ca pondere a celor care muncesc şi tot se află în pragul sărăciei.
  • În clasamentul general al sărăciei, ţara noastră se află pe locul 2, după Bulgaria.

Suntem ţara europeană cu cei mai mulţi salariaţi care au venituri sub 1.200 de lei pe membru de familie. 8 din 10 gospodării nu au suficienţi bani pentru a-şi cumpăra hrana necesară lună de lună.

Oficialii europeni consideră săracă o persoană atunci când nu are maşină, telefon sau televizor, bani de facturi, de hrană şi de cheltuilei neprevăzute. Statistica se regăseşte cel mai bine în viaţa reală în Necşeşti, Teleorman. Polul sărăciei din România.

Ana nu este angajată şi trăieşte din veniturile părinţilor.

Ana: Acum am terminat şi eu şcoala de asistente şi îmi caut de muncă. Nu cred că mi-ar ajunge banii, tot părinţii m-ar întreţine şi cu mâncare şi cu chiria. 

Tot mama îl întreţine şi pe Angel, deşi are 51 de ani. Fără ocupaţie.

Reporter: Cel mai puţin într-o lună cât aţi făcut?

Angel - 51 ani: 100 şi ceva.

Reporter: 100 de lei? Şi cum îi împărţiţi să vă ajungă toată luna?

Angel - 51 ani: Pâine, ceva de mâncare acolo şi aia e.

Reporter: Vă mai ajută părinţii?

Angel - 51 ani: O am pe maică-mea, da. Are pensia de C.A.P., cea mai mică.

Sărăcia îşi arată cel mai bine faţa la ţară. Mergem în altă localitate rurală. Suntem la 75 de kilometri de Galaţi, în satul Vădeni. Vorbim cu primii oameni care ne ies în cale. Această familie are în curte toată agoniseala de o viaţă: o casă de chirpici, tacâmurile, oalele şi o canapea ruptă. 

Din cea mai săracă localitate a României ajungem în cea mai bogată, în Capitală. Aici, oamenii se confruntă cu exact aceleaşi probleme potrivit INS, la nivel naţional, 85% dintre gospodării declară că au dificultăţi în a-şi asigura hrana zilnică. Asta pentru că, prioritatea numărul 1 rămân utilităţile.

Adică preferă să mănânce de multe ori mai puţin sau mai prost, decât să rămână fără gaz sau curent electric. 

Cel mai rău o duc cei care lucrează pe cont propriu, pensionarii şi agricultorii. Salariaţii stau cel mai bine. Economiştii spun că soluţii există pentru a părăsi locurile fruntaşe din aceste clasamente ruşinoase.

Adrian Câciu - economist: Prima măsură ar trebui să fie venituri mai mari la popuaţie. Scurt. Acele creşteri de alocaţii să ştiţi că nu sunt doar chestinui contabile, au un impact imens. Acele creşteri de pensii, la fel, nu sunt doar chestiuni contabile. 

România deţine de la integrare şi până azi locul 1 în Uniunea Europeană ca pondere a celor care munesc şi tot se află în pragul sărăciei. În clasamentul general al sărăciei, ţara noastră se află pe locul 2, după Bulgaria.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri sociale » Suntem cei mai săraci din Uniunea Europeană. Opt din zece familii trăiesc de pe o zi pe alta