Suntem cei mai săraci din Uniunea Europeană. Opt din zece familii trăiesc de pe o zi pe alta

De Alexandra Marin.
Publicat: 21.10.2020, 21:43.
Actualizat: 21.10.2020, 21:59

La mai bine de 13 ani de când am aderat la Uniunea Europeană, România îşi păstrează poziţia fruntaşă în cel mai trist clasament.

Suntem ţara europeană cu cei mai mulţi salariaţi care au venituri sub 1.200 de lei pe membru de familie. 8 din 10 gospodării nu au suficienţi bani pentru a-şi cumpăra hrana necesară lună de lună.

Oficialii europeni consideră săracă o persoană atunci când nu are maşină, telefon sau televizor, bani de facturi, de hrană şi de cheltuilei neprevăzute. Statistica se regăseşte cel mai bine în viaţa reală în Necşeşti, Teleorman. Polul sărăciei din România.

Ana nu este angajată şi trăieşte din veniturile părinţilor.

Ana: Acum am terminat şi eu şcoala de asistente şi îmi caut de muncă. Nu cred că mi-ar ajunge banii, tot părinţii m-ar întreţine şi cu mâncare şi cu chiria.

Tot mama îl întreţine şi pe Angel, deşi are 51 de ani. Fără ocupaţie.

Reporter: Cel mai puţin într-o lună cât aţi făcut?

Angel - 51 ani: 100 şi ceva.

Reporter: 100 de lei? Şi cum îi împărţiţi să vă ajungă toată luna?

Angel - 51 ani: Pâine, ceva de mâncare acolo şi aia e.

Reporter: Vă mai ajută părinţii?

Angel - 51 ani: O am pe maică-mea, da. Are pensia de C.A.P., cea mai mică.

Sărăcia îşi arată cel mai bine faţa la ţară. Mergem în altă localitate rurală. Suntem la 75 de kilometri de Galaţi, în satul Vădeni. Vorbim cu primii oameni care ne ies în cale. Această familie are în curte toată agoniseala de o viaţă: o casă de chirpici, tacâmurile, oalele şi o canapea ruptă.

Din cea mai săracă localitate a României ajungem în cea mai bogată, în Capitală. Aici, oamenii se confruntă cu exact aceleaşi probleme potrivit INS, la nivel naţional, 85% dintre gospodării declară că au dificultăţi în a-şi asigura hrana zilnică. Asta pentru că, prioritatea numărul 1 rămân utilităţile.

Adică preferă să mănânce de multe ori mai puţin sau mai prost, decât să rămână fără gaz sau curent electric.

Cel mai rău o duc cei care lucrează pe cont propriu, pensionarii şi agricultorii. Salariaţii stau cel mai bine. Economiştii spun că soluţii există pentru a părăsi locurile fruntaşe din aceste clasamente ruşinoase.

Adrian Câciu - economist: Prima măsură ar trebui să fie venituri mai mari la popuaţie. Scurt. Acele creşteri de alocaţii să ştiţi că nu sunt doar chestinui contabile, au un impact imens. Acele creşteri de pensii, la fel, nu sunt doar chestiuni contabile.

România deţine de la integrare şi până azi locul 1 în Uniunea Europeană ca pondere a celor care munesc şi tot se află în pragul sărăciei. În clasamentul general al sărăciei, ţara noastră se află pe locul 2, după Bulgaria.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

Detalii tulburătoare  despre ultimele momente din viaţa lui Alexandru, tânărul ucis de urs în timp ce alerga
1
Social • pe 13.04 la 20:10

Un sportiv care se antrena în munţi a fost găsit mort lângă bârlogul unei ursoaice. Bărbatul de 39 de ani din Azuga alerga prin pădure când a fost surprins de fiara sălbatică. Alexandru s-ar fi luptat cu ursul, dar nu a avut nicio şansă. Prietenii lui salvamontişti i-au găsit trupul la o zi după ce a fost anunţată dispariţia bărbatului.

PARTENERI
Sergiu, tatăl călăreț, spune adevărul, după ce a vândut casa din donațiile de la Cătălin Moroșanu! De ce a fost nevoit să ia această decizie
spynews.ro
Reacția incredibilă a iubitei lui Vlad Voiculescu după ce a fost demis: Vor ieși la suprafață multe
gandul.ro
`Ne bucurăm să te vedem, boss!` Ion Țiriac, cu un discurs genial în spaniolă, i-a lăsat mască pe oficialii turneului din Barcelona | VIDEO
prosport.ro
A ajuns acasă mai devreme și și-a surprins soția în baie. Când a deschis ușa a încremenit. Ce făcea femeia, fără ca el să știe
redactia.ro
A depășit perioada grea din viața lui, iar acum a devenit tată. Cum arată soția actorului din Home Alone
CaTine.ro
Thalia într-o ipostază inedită. Fotografia care i-a distrat pe fani
tvhappy.ro
La ce cascadorii sunt supuși pacienții, ca să fie urcați cu targa în TIR-urile ATI. IMAGINEA ANULUI
libertatea.ro
Acuzații șocante făcute de un jucător cotat de Dinamo la 4 milioane de euro: „Se dădea la mămicile jucătorilor!”
GSP
”Unde dai și unde crapă!” Șapte muzicieni americani fac furori peste Ocean cu folclor românesc
money.ro
Gigi Becali, război total cu o femeie pentru 1.800 de euro. Decizia care l-a înfuriat pe omul de afaceri
as.ro
Tatăl unei vedete din România, eliberat din închisoare după ce 11 ani a fost urmărit de poliţie pentru trafic de droguri de mare risc
as.ro
Vedeta care se zbate între viață și moarte. A ajuns să fie desfigurată: "Chipul meu frumos a fost mutilat"
as.ro