Antena Meniu Search
x

Suntem mai puţini, cu fiecare an. Până în 2050 populaţia României va scădea cu aproape CINCI MILIOANE!

Suntem mai puţini, cu fiecare an. Iar motivele sunt simple: natalitatea scăzută şi gândul la un trai mai bun. Numai anul trecut, ţara noastră a pierdut 122 de mii de oameni. Specialistii susţin că până în 2050 populaţia României va scădea cu aproape 5 milioane.

Vezi și

Suntem mai puţini, cu fiecare an. Iar motivele sunt simple: natalitatea scăzută şi gândul la un trai mai bun. Numai anul trecut, ţara noastră a pierdut 122 de mii de oameni. Specialistii susţin că până în 2050 populaţia României va scădea cu aproape 5 milioane.

Suntem 19 milioane si jumatate. Azi. Insa in fiecare zi, tara noastra, pierde 180 de oameni. 180 de oameni. Și anual cifrele arata cu peste 120 de mii de persoane mai putin. Iar masurile pentru a stopa declinul par ineficiente. 

Motivele le spun, clar şi răspicat, tinerii.

"Pentru că nu sunt posibilităţi în România. Mai exact în ţară nu sunt locuri de muncă", este de părere un tânăr. "Pentru că se spune că în străinătate sunt facultăţi mai bune", spune o tânără.

Chiar şi aşa, sunt şi români care decid să rămână.

"Prefer să sămân şi să schimb ceva decât să plec din cauză că nimeni nu a schimbat nimic înaintea mea", se gândeşte, în schimb, o altă tânără.

"Şi eu vreau să rămân în România pe film, pentru că avem o lume bună a filmului şi o facultate foarte bună", este de părere şi un băiat.

Deşi cifrele arată contrariul sunt şi străini care văd în ţara noastră o oportunitate.

"Este o oportunitate mai bună pentru un serviciu. Comparativ cu Serbia, locul de unde provin, România a fost o opţiune mai bună atunci când vine vorba de carieră", spune o tânără din Serbia, stabilită în România. 

Totuşi, numărul celor care vin în ţara noastră este considerabil mai mic decât al celor care pleacă. 130 de mii faţă de 190 de mii. Anual.

"Trebuie să ne întoarcem un pic în timp, în anii 90, să vedem ce decizii s-au luat atunci. Oraşe care au mers înainte şi care au PIB-ul peste media europeană. Şi vorbim de o tranziţie a zonelor rurale unde nu a fost decât un abandon", spune Codrin Scutaru, sociolog.

Motiv pentru care, cei mai mulţi dintre românii care pleacă sunt din zonele rurale. 

În plus, natalitatea este în continuă scădere.

"Atâta timp cât viitoarea mamă nu percepe un mediu sigur într-un oraş, să zicem, ca Bucureştiul, nu va lua decizia de a face copii", avertizează sociologul.

Potrivit datelor, expertii sustin ca in mai putin de 35 de ani, populatia Romaniei se va reduce considerabil. Mai exaxt, cu 5 milioane de oameni. 

Practic, ar putea dispărea de pe harta României două orașe de dimensiunea Capitalei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Suntem mai puţini, cu fiecare an. Până în 2050 populaţia României va scădea cu aproape CINCI MILIOANE!