Antena Meniu Search
x

Superstiţii de Buna Vestire. Ce este interzis să faci astăzi, de Blagoveştenie sau Ziua Cucului

Sărbătoare mare, luni, 25 martie 2019, în calendarul ortodox. Este Buna Vestire, Blagoveștenia sau Ziua Cucului, ziua în care Fecioara Maria a primit vestea că-l va naşte pe Domnul nostru, Iisus Hristos. 

de Redactia Observator

la 25.03.2019, 08:10

Sărbătoare mare, luni, 25 martie 2019, în calendarul ortodox. Este Buna Vestire, Blagoveștenia sau Ziua Cucului, ziua în care Fecioara Maria a primit vestea că-l va naşte pe Domnul nostru, Iisus Hristos. 

Buna Vestire este o zi plină de tradiţii, dar şi de superstiţii. 

Este o zi foarte importantă pentru cei care ţin Postul Paştelui, astăzi fiind Dezlegarea la Peşte.

Cine mănâncă peşte de Buna Vestire va fi sprinten şi sănătos tot anul. Tot astăzi, de Buna Vestire, tradiţia spune că nu trebuie să ne certăm ca să fim feriţi de necazuri tot anul. 

Pe acelaşi subiect

De Blagoviștenie, legea nescrisă din străbuni spune că nu avem voie să ieșim din casă flămânzi. În această zi e obligatoriu să se mănânce bine, să nu se simtă deloc senzația de foame și să nu se iasă din casă cu stomacul gol.

Superstiţii de Buna Vestire

Tradiţiile şi superstiţiile de Buna Vestire sunt mult mai multe şi împărţite pe zone.

De Buna Vestire, tradiţia spune că nu trebuie să ne certăm ca să fim feriţi de necazuri tot anul

În Bucovina, de exemplu, şi în multe zone din Munteania, femeiele se trezesc devreme şi pun în faţa uşii pâine, sare şi apă, iar la prânz, pâinea şi sarea le dau de pomană unui om nevoiaş.

Buna Vestire, Blagoveștenia sau Ziua Cucului cum i se mai spune, este o zi plină de tradiţii, dar şi de superstiţii

Gestul aduce spor şi sănătate.

În Transilvania, de Buna Vestire se păstrează un alt obicei. De seara se pregătesc câteva obiecte rituale: o oală cu jar, tămâie şi clopoţei.

Cine se trezeşte primul pune tămâia peste jar şi înconjoară casa de trei ori în timp ce face zgomot cu clopoţelul. Astfel se alungă energiile negative, dar şi bolile.

Buna Vestire, Blagoveștenia sau Ziua Cucului

Buna Vestire este o sărbătoare a primăverii. Cucul cântă astăzi pentru prima dată în an!

Potrivit tradiției, dacă primul cântec al cucului era auzit pe stomacul gol, în spatele omului, era semn rău: „Cucu-n spate mi-a cântat/ și moartea m-a săgetat!”.

Cucul cântă de Buna Vestire pentru prima dată în an!

Există obiceiul că în această zi, de Buna Vestire, să se numere de câte ori cucul își cântă numele, număr care ar descoperi câți ani mai avem de trăit.

Flăcăii și fetele îl întrebau pe cuc când se vor căsători: „Cucule voinicule/ Câți ani îmi vei da/ pan’ m-oi însura (mărită)?”.

Dacă după rostirea acestor cuvinte, cucul să cânte, cântecul sau echivala cu un an de astepare. Dimpotrivă, dacă el tăcea, tăcerea să era semn că avem de-a face cu o căsătorie grabnică.

De asemenea, craca pe care a cântat cucul de ziua să, era tăiată și pusă în scăldătoarea fetelor, în speranța că flăcăii nu le vor ocoli”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Superstiţii de Buna Vestire. Ce este interzis să faci astăzi, de Blagoveştenie sau Ziua Cucului