Suplimentele cu multivitamine pot fi periculoase
Sănătate şi energie, într-o pastilă. Asta promit, de ani buni, producătorii suplimentelor cu multi-vitamine.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Iar oamenii le iau, pentru că au impresia că vor fi mai sănătoşi. E doar o impresie, spun acum medicii americani.
Ultimele studii arată că, de fapt, multivitaminele nu au niciun efect asupra sănătăţii. Nu ne protejează de boli de inimă sau de cancer. Dimpotrivă. Cine ia prea multe, riscă să se îmbolnăvească.
Vitamine. Cu cât mai multe, cu atât mai bine. Cel puţin aşa gândesc mulţi dintre noi, iar farmaciştii se grăbesc să ne hrănească teoria. Mai ales că nu sunt ieftine deloc şi, teoretic, merg luate pentru orice problemă de sănătate.
După acest principiu, tot mai mulţi români preferă să-şi ia vitaminele mai puţin din farfurie şi mai mult din tubul de la farmacie.
E doar o impresie, spun cercetătorii americani, după ce au analizat câţiva ani multivitaminele de pe piaţă.
Dacă ne luăm după studiile americanilor, suplimentele cu multivitamine din comerţ n-au de fapt, niciun efect. Iar atunci când folosim astfel de produse nu facem decât să aruncăm cu banii.
Nu au modificat rata apariţiei infarctului sau mortalitatea din cauza bolilor cardio-vasculare.
Atunci când nu sunt luate la recomandarea medicului, suplimentele cu vitamine pot fi chiar periculoase. Mai ales cele care conţin şi oligo-minerale, a căror acumulare în corp, în doze mari, e nocivă.
Din fericire, românii nu sunt încă mari consumatori de multi-vitamine. În fiecare an, la noi în ţară, se consumă aproximativ două cutii de multi-vitamine, pe cap de locuitor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰