Sute de berze au ajuns în România înaintea primăverii şi riscă să moară de foame
Astăzi este echinocţiul care anunţă începutul primăverii astronomice, deşi vremea ne duce cu gândul la miezul iernii.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Astăzi este echinocţiul care anunţă începutul primăverii astronomice, deşi vremea ne duce cu gândul la miezul iernii. La fel de nedumerite, ca şi noi, sunt berzele, păsările care, prin sosirea lor, vestesc sfârşitul iernii, dar care, ajunse în ţară, s-au trezit în plin ger. Trebuie să îndure frigul şi foamea până la topirea zăpezii, ca să poată avea ce mânca.
Primele berze au sosit acum o săptămână. Au găsit temperaturi care se apropiau de 20 de grade Celsius, iar condiţiile nu păreau prea diferite faţă de ţările calde din care plecaseră.
Dar vestitoarele primăverii au fost prinse din urmă de aerul polar. În Iaşi, oamenii le-au găsit înzăpezite pe câmp.
Şi în Mureş, berzele luptă cu frigul aşa cum pot. Păsările, care obişnuiesc să se întoarcă ani la rând în acelaşi cuib, au scuturat mai întâi zăpada, să îşi facă loc. Pe câmp, suratele lor caută de zor ceva de mâncare. Localnicii le dau o mână de ajutor.
- Bărbatul scos din râul Săsar, la Baia Mare, ar fi victima unui scandal într-un triunghi amoros
- Meteorologii au anunţat când începe să se încălzească vremea. Până atunci, de joi va ninge din nou abundent
- Salutare Naţiune, portretul rebelului care a schimbat definitiv radioul din România: Andrei Gheorghe
Trebuie să găsească ceva animale care se mişcă. Iar dacă totul este acoperit cu zăpadă... De aceea pleacă ele iarna de la noi.
Cu prada ascunsă în zăpadă, pe berze le aşteaptă o săptămână de dietă forţată. Sunt, totuşi, păsări care se adaptează, la nevoie. Preferă fast-food. Adică îşi găsesc foarte repede de mâncare la groapa de gunoi. Asta înseamnă şobolani, şoareci, să ştiţi că o barză nu mănâncă doar broaşte, doar şerpi.
Adevăratul pericol, pentru ele, este ploaia îngheţată. Plouă cu gheaţă, gheaţa se pune pe aripi, pe pene, păsările nu mai pot zbura. Sunt multe stoluri care efectiv s-au oprit din migraţie.
În Timiş, în localitatea Cărpiniş, berzele primesc ajutor. Ion Haiduc şi-a modificat hornul special pentru a nu deranja păsările. Fumul iese prin ferestre laterale astfel încât sus să ajungă doar căldura.
În Harghita, acest meteorolog amator îşi cercetează instrumentele. Ştie că este echinocţiul de primăvară, dar e la fel de nedumerit ca şi berzele.
Specialiştii spun că berzele pot rezista la frig încă o săptămână. Dar dacă nu fug, atunci când se apropie un om, e semn că au nevoie de ajutor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰