Antena Meniu Search
x

Video Sute de refugiați ucraineni își caută locuri de muncă în România. Alungați de război, consideră țara noastră o a doua casă

Refugiaţii din Ucraina ar putea fi o gură de oxigen pentru piaţa muncii de la noi, care duce lipsă de angajaţi în hoteluri, restaurante şi construcţii. Conştienţi că întoarcerea acasă e încă departe, sute de ucraineni şi-au căutat un loc de muncă la târgul organizat special pentru ei la Bucureşti zilele acestea. La aproape un an de la izbucnirea războiului, numărul refugiaţilor care ajung în România creşte. 

de Redactia Observator

la 21.01.2023, 21:01

Vezi și

Oxana a sosit în România în iulie anul trecut şi de atunci a lucrat de la distanţă pentru o companie din Ucraina, ca specialist în marketing. Toată familia Oxanei a rămas în Ucraina. Tânăra a ajuns să considere România ca pe a doua casă şi se vede tot aici în următorii ani. 

Târgul de joburi organizat în weekend special pentru refugiaţii ucraineni la Palatul Copiilor din Bucureşti a adunat companii din mai multe judeţe ale ţării. 

Mihaela Sandu, organizator târg: Pot găsi locuri de muncă din retail, HoReCa, home&deco, beauty, construcții, medicină. Sunt oameni care au studii superioare şi care sunt dispuşi să lucreze abolut orice. 

Un lanţ de saloane de înfrumuseţare din Bucureşti a angajat șase refugiaţi ucraineni în ultimul an. 

Alina, reprezentant angajator: I-am primit cu braţele deschise. Către clienți, înainte îi anunţăm unde o să fie și că o să fie la o fată sau un băiat ucrainean, le spunem că comunicarea cu ei o să fie super ok prin Google Translate. 

Ucrainenii caută o viață mai bună, departe de război, în România

4.850 de ucraineni s-au angajat în România, cei mai mulţi în fabrici şi în construcţii. 

Cosmina Balint, reporter Observator: Peste trei milioane de ucraineni care au fugit din calea războiului au venit în România in ultimul an. Dintre aceştia, peste 100.000 au ales să rămână în ţara noastră şi îşi caută acum un loc de muncă.

Iulia e în România din mai anul trecut. Psiholog de meserie, și-a găsit repede loc de muncă. Are două fete, iar una dintre ele învață la Liceul de Artă din București. Iulia merge şi ea la cursuri de limba română.  

Iulia, psiholog din Ucraina: Acum deja lucrez și sunt psiholog într-o organizație care se ocupă cu sănătatea mentală a copiilor, eu mă ocup de sprijinul copiilor ucrainenilor. 

Fluxul de refugiaţi părea că începe să scadă toamna trecută. A venit, însă, iarna în care ruşii i-au tot bombardat şi i-au lăsat fără electricitate şi căldură. La centrul special de la Romexpo ajung în continuare, zilnic, până la 1.300 de ucraineni care cer ajutor. 

Cosmina Simean, director DGASPC: Oamenii au venit să poată să treacă iarna. Oamenii cu copii mici, în special, care pur și simplu nu mai pot să locuiască în subsoluri și în adăposturi. Nu ne așteptam.

Aproape 7.500 de ucraineni au intrat in Romania doar în ultimele 24 de ore. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri sociale » Sute de refugiați ucraineni își caută locuri de muncă în România. Alungați de război, consideră țara noastră o a doua casă