Antena Meniu Search
x

Sute de tablouri dispar de pe peretii Muzeului de Arta! Nu sunt furate, ci restituite proprietarilor

Academia Romana se lupta cu Muzeul de Arta pentru o colectie impresionanta de tablouri. Sunt peste 100 de opere de arta, ce valoreaza milioane de euro, semnate Grigorescu si Pallady. De altfel, muzeul de arta al Romaniei ramane tot mai sarac in opere de patrimoniu.

Vezi și

Pictura "In Iatac" de Nicolae Tonitza a fost restituita proprietarilor in 2007, dupa mai bine de 10 ani de procese. A fost vanduta pe 290.000 de euro, un record pentru piata de licitatii din Romania. Si nu este singura opera de arta care a avut un astfel de succes.

Zeci de tablouri care au apartinut Muzeului National de Arta si au fost pierdute in instanta au fost vandute cu sute de mii de euro. “Recordurile tranzactionale pe piata sunt detinute de astfel de lucrari de calitate muzeala care reintra pe piata”, este de parere Alexandru Baldea, managerul unei firme de licitatii.

Pana sa ajunga sa le vanda, proprietarii trec prin ani lungi de procese. Ultimul in care proprietarii au avut castig de cauza a fost initiat de Academia Romana, care vrea sa recupereze 113 tablouri din colectia Emanoil Pantazi, donate prin testamentul semnat in 1941. Printre acestea se numara sapte tablouri semnate de Nicolae Grigorescu, cinci de Ion Andreescu, sase - semnate de Theodor Pallady si doua pictate de Nicolae Tonitza. “Valoarea actuala de piata a unei picturi de dimensiuni medii este de 150.000 de opera. La un calcul sariti de milion numai cu operele lui Grigorescu”, a mai spus Baldea.

Initial, reprezentantii Academiei Romane au incercat sa recupereze colectia pe cale amiabila. “Singura solutie a fost sa actionam in instanta”, a declarat Rodica Iovu, custodele DPAR

Muzeul National de Arta a pierdut procesul la Curtea de Apel Bucuresti dar decizia nu este definitiva. Reprezentantii muzeului au facut deja recurs. Pana la o sentinta finala ar mai putea trece ani buni. Recordul il detine Valentin Ceausescu, care a asteptat 16 ani ca sa ia inapoi de la muzeu tablourile familiei. “In principal m-am referit la niste tablouri care i-au apartinut sotiei mele. De fapt fostei mele sotii”, a afirmat Valentin Ceausescu.

Reprezentantii Muzeului National de Arta nu au dorit sa faca declaratii in legatura cu procesele de revendicare a unor colectii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri sociale » Sute de tablouri dispar de pe peretii Muzeului de Arta! Nu sunt furate, ci restituite proprietarilor