Cât de vulnerabile sunt, chiar şi cu telefonul deconectat de la reţea, datele noastre personale în mediul virtual
Consumul excesiv de internet dăunează intimităţii. O arată un experiment al unei echipe Observator
Consumul excesiv de internet dăunează intimităţii. O arată un experiment al unei echipe Observator care a încercat să răspundă la întrebarea "Cât de protejate sunt datele noastre personale în mediul virtual?". Răspunsul e fără echivoc: internetul vede şi aude tot ceea ce facem.
11 milioane de români intra zilnic pe internet. Şi rămân conectaţi, în medie, timp de cinci ore. Cât de protejaţi suntem, însă, în online?
Un cookie sau fursecul digital este un fişier mic alcătuit din litere şi cifre, care se descarcă în memoria dispozitivului, cu acordul tău, pentru a memora ce pagini accesezi şi cât de des.
Cookie-urile generează apariţia unor reclame sau anunţuri, de exemplu, în funcţie de obiceiurile utilizatorului. Mergem mai departe, dar facem o scurtă pauză.
Între timp, 75% dintre românii conectaţi la net dau e-mailuri, 63% intră pe site-uri de servicii online, 20% pariază, iar 30% cumpără ceva. Românii sunt printre cei mai activi internauţi din Europa şi în vacanţă.
Un studiu arată că peste jumătate dintre românii care pleacă în concediu pun fotografii pe reţelele sociale, peste 20 de procente doar scriu impresii, iar 15% încarcă videoclipuri pe care să le vadă prietenii virtuali. Şi nu numai.
Geolocalizarea este posibilă nu doar prin GPS, ci şi prin aplicaţii de fitness, sănănătate sau reţele sociale şi este periculoasă, spun experţii în securitatea datelor, pentru că poate dezvălui adresa ta personală şi chiar traseul zilnic pe care îl faci.
Potrivit legii, colectarea datelor cu caracter personal sunt permise numai prin consimţământ.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰