Telefonul mobil, focar de infecție. Zeci de bacterii periculoase mișună pe cel mai folosit accesoriu al românilor
Telefonul este un focar de infecţie! Zeci de bacterii mişună pe suprafaţa mobilelor pe care le atingem de sute de ori pe zi. Reporterii Observator au dus un astfel de aparat în laborator şi l-au supus testărilor.
Telefonul este un focar de infecţie! Zeci de bacterii mişună pe suprafaţa mobilelor pe care le atingem de sute de ori pe zi. Reporterii Observator au dus un astfel de aparat în laborator şi l-au supus testărilor. Pe cel mai folosit accesoriu al românilor au descoperit bacterii care, în contact cu o rană deschisă, pot duce până la deces.
Oricât ar părea de greu de crezut, unele studii au arătat că telefonul mobil găzduieşte de 10 ori mai multe bacterii decât vasul de la toaletă. Am vrut să ne convingem, aşa că am mers în laborator şi am făcut un test la unul dintre laboratoarele Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti.
Probele se recoltează de pe toată suprafaţa telefonului, cu un tampon steril, care ulterior este înmuiat în ser fiziologic.
Proba recoltată se însămânţează pe medii de cultură, care ulterior vor fi termostatate la o temperatură adecvată pentru dezvolatrea microorganismelor.
Adică la o temperatură de 37 de grade. După trei zile, aflăm rezultatele. Pe suprafaţa telefonului, există cel puţin două bacterii periculoase: Staphylococus epidermidis, care poate provoca infecţii ale sângelui şi infecţii urinare, dar şi moxarella lacunata, care poate duce la conjuctivită şi bronşită.
Adrian Marinescu, infecţionist
O multitudine de posibilităţi sunt. De la infecţii uşoare, localizate, la nivelul plăgii, la nivelul rănii. Mergând până la infecţiile generalizate, care se extind. Cum spuneam, este vorba de sepsis. Sepsisul este infecţia cea mai de temut.
Medicii recomandă să ştergem zilnic telefonul cu şerveţele umede antibacteriene sau cu o soluţie pe bază de alcool.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰