Antena Meniu Search
x

Telemeaua de Ibănești va obține recunoaștere la Bruxelles

Bunătăţile româneşti câştigă teren pe piaţa europeană. Telemeaua de Ibăneşti va fi al doilea produs autohton, după magiunul de Topoloveni, care va obţine recunoaştere la Bruxelles.

Vezi și

Bunătăţile româneşti câştigă teren pe piaţa europeană. Telemeaua de Ibăneşti va fi al doilea produs autohton, după magiunul de Topoloveni, care va obţine recunoaştere la Bruxelles. 

Saramura folosită în fabrica producătoare de Telemea de Ibăneşti este extrasă dintr-o fântână din Orşova şi este bogată în calciu şi minerale. Iar acesta este doar unul din secretele unei reţete care va duce brânza de pe Valea Gurghiului, din judeţul Mureş, pe mesele europenilor.

Producătorii şi Ministerul Agriculturii au încercat să obţină protecţie la nivel european pentru acest produs. La scurt timp după depunerea documentaţiei, a apărut şi o opoziţie. Din partea grecilor, care au susţinut că termenul "telemea" provine din grecescul "telemes" şi nu poate fi înregistrat ca fiind românesc. Acum, partea românească şi cea elenă au ajuns la o înţelegere.

După ce lucrurile s-au clarificat, urmează ca Telemeaua de Ibăneşti să devină al doilea produs românesc certificat la nivel european. Primul a fost magiunul de Topoloveni. Producătorii, însă, spun acum că recunoaşterea europeană le-a adus şi avantaje, dar şi dezavantaje.

Următorul produs care ar putea câştiga protecţie la nivel european este Novacul afumat de Ţara Bârsei. Momentan, oficialii români lucrează la soluţionarea unei probleme şi în acest caz. Experţii comisiei de evaluare susţin că peştele este originar din China şi nu poate fi atestat ca produs românesc.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri sociale » Telemeaua de Ibănești va obține recunoaștere la Bruxelles