Terasele s-au redeschis, de la 1 iunie, cu focuri de artificii și reguli extrem de stricte (Video)
După două luni şi jumătate de restricţii, azi-noapte, la ora zero, terasele şi-au primit primii clienţi. N-a fost chiar ca-n vremurile bune: chelnerii şi chiar DJ-ii au purtat măşti, iar la o masă au stat cel mult patru oameni. Şi pentru proprietarii de afaceri redeschiderea e dulce-amăruie: terasele pot funcţiona la jumatate din capacitate şi e clar ca nu vor recupera pierderile de până acum.
- Terasele vor funcționa doar la 50% din capacitate, în prima fază.
- Clienții trebuie să vină cu măști de protecție pentru a putea intra la toaletă.
Miezul nopţii a marcat Revelionul relaxării pentru mii de tineri. Reîntoarcerea la terasă a fost sărbătorită cu şampanie şi focuri de artificii.
În Bucureşti, după două luni de izolare, oamenii au ocupat din nou mesele din Centrul Vechi.
Andre Rotaru, reporter Observator: Este ora 1 şi 10 minute. La doar o oră şi 10 minute de la deschidere, mesele celor mai multe terase s-au umplut de clienţi, asta chiar şi în condiţiile în care cei mai mulţi dintre ei au avut nevoie de rezervare pentru a fi siguri că mai prind loc.
Pentru patronii teraselor, marea redeschidere a fost cu emoţii. Poliţiştii au patrulat zona să se asigure că noile reguli sanitare sunt respectate.
Tiberiu Crăciun, deţinător local: Suntem bucuroşi că s-a putut deschide, nu suntem bucuroşi că au început controalele într-un mod foarte agresiv. Ne-au întrebat deja de autorizaţie, de acte.
Distracţia a continuat şi ziua.
Este uluitoare schimbarea Centrului Vechi al Capitalei. În mai puţin de 24 de ore, timp în care peste 100 de terase au fost deschise doar în această zonă şi sunt mii de oameni care, iată, au ales să iasă la terase în toată această perioadă.
Forfotă a fost şi în Piaţa Sfatului din Braşov, pustie complet în ultimele săptămâni.
Masa în oraş presupune restricţii şi reguli noi.
Horia Huluban, patron terasă: Orice client vine la masă i se dezinfectează masa, nu se mută meniurile. Pentru toaletă se intră prima masă din restaurant. Au dezinfectanți, mască, apoi coboară și ies înapoi afară.
În plus, se va face un triaj al clienţilor. Cei cu simptome respiratorii nu pot intra pe terasă. La o masă pot sta cel mult patru persoane, dacă nu sunt din aceeaşi familie, iar ocupanţii meselor trebuie să fie la doi metri unii de ceilalţi.
Mai nou, pe lângă portofel, la terasă trebuie să vii cu mască. Pentru situaţia în care trebuie să foloseşti toaleta.
Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Există intrări în anumite restaurante unde ne întâmpină un aparat de recunoaştere facială, practic ne e luată temperatura şi dacă intrăm fără mască ni se spune să stăm nemişcaţi câteva secunde, să ne punem masca, după care putem intra, bineînţeles.
O regulă controversată şi care i-a pus însă în încurcătură pe proprietarii de localuri este registrul de rezervări în care trebuie trecut obligatoriu numele, prenumele şi numărul de telefon al clientului.
Raluca Bali, manager pensiune: Sunt multe neclarităţi. Una ar fi cea legată de luarea datelor clienţilor, e o contradicţie cu GDPR şi sperăm că o să fie înţelegători.
Daniel Mischie, președinte Hora: Nu e nevoie de confirmare buletin, de PIN de la card sau de alte confirmări. E suficient acordul să avem de la client nume, prenume şi număr de telefon.
Vali Tudor, avocat: Datele protejate de GDPR nu înseamnă neapărat un act de identitate. Ceea ce protejează GDPR-ul sunt datele personale nume, prenume, sex. Prin urmare, sigur că se încalcă.
Patronii spun că noile reguli impuse le vor reduce drastic din profit. Terasele vor activa la mai puțin de jumătate din capacitate.
Adrian Oros, manager local: Nu ştim încă spre ce direcţie ne îndreptăm. Profit sau pierdere. Măsurile luate de minister pentru noi sunt destul de dezavantajoase ţinând cont de reducerea numărului de mese.
Sunt și patroni care şi-au făcut calcule şi au decis că să nu mai deschidă acum.
Daniel Cheregi, chef: Ei ar fi trebuit să ne lase şi în interior măcar acelaşi număr de mese. Noi trebuie să angajăm toţi oamenii, chiria rămâne la fel, materia primă, cheltuielile se dublează, iar încasările scad.
Virusul a băgat în faliment 5000 de localuri, adică 10% din restaurantele din ţară. Industria a pierdut până acum circa un miliard de euro doar din încasări.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰