Antena Meniu Search
x

Terenurile unor agricultori din Maramureș, distruse de turmele de mistreți

Ghinionul se ţine lanţ de agricultorii din Maramureş. Culturile rămase întregi după inundațiile din ultima perioadă au fost culcate acum la pământ de mistreţi. De despăgubiri, nici vorbă. În niciun an, agricultorii nu au văzut niciun leu pentru recoltele distruse.

de Redactia Observator

la 14.07.2020, 22:45

Vezi și
  • În România ar exista peste 99.000 de mistreți la ora actuală.

Toma Câmpan face bilanţul dezastrului, după ce mistreţii i-au distrus culturile de orz. Este al patrulea an în care munceşte fără să se bucure de roadele câmpului. Iar în aceeaşi situaţie este şi vecinul lui din satul Mireşu Mare. 

Agricultorii au încercat singuri să scape de animalele sălbatice, dar de fiecare dată s-au întors. 

Mai multe localităţi din Maramureş suferă de pe urma mistreţilor, iar pagubele sunt însemnate. 

Nicolae Silviu Ungur, prefect Maramureş: Și așa au fost probleme cu recoltele din cauza inundațiilor și a precipitațiilor în ultima vreme, acum au venit și acestea produse de animale sălbatice din cauza numărului mare.

Degeaba cer oamenii despăgubiri la primăriile din localităţile afectate. Nu a fost luată nicio măsură, chiar dacă edilii au propus în repetate rânduri schimbarea legii. O soluţie, spun ei, ar fi majorarea cotei de vânătoare. 

Octavian Pavel, primar Recea: Am primit solicitările de la cetățeni prin care arătau că le-au fost distruse culturile de mistreți. Le-am înaintat la administratorii fondurilor de vânătoare. Nu au primit despăgubiri, din ce cunosc eu. 

Ioan Mărieș, primar Mireșu Mare: Până acuma, avem câteva sute de sesizări care nu au fost rezolvate, nu s-a plătit niciun leu. 

Sătui să investească în fiecare an în culturile care sunt distruse peste noapte de animalele sălbatice, oamenii au luat o decizie drastică. 

Toma Câmpan, agricultor: Îl lăsăm pustiu. N-are rost, lucrăm degeaba.

În România, numărul porcilor mistreţi a crescut constant în ultimii ani. Potrivit specialiştilor, populaţia optimă ar fi de 37 de mii de exemplare. La finalul anului 2019, ţara noastră avea peste 99 de mii de mistreţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Terenurile unor agricultori din Maramureș, distruse de turmele de mistreți