Meniu
Search
x

Video Testele de anticorpi sunt tot mai căutate. Românii vor să verifice pe banii lor dacă vaccinurile funcționează

La un an de la înregistrarea primului caz de coronavirus la noi în ţară, românii nu mai fac cozi să se testeze, ci să afle dacă au sau nu anticorpi. Fie pentru că nu au avut simptome şi au luat contact cu un pacient pozitiv, fie pentru că vor să vadă, pe pielea lor, dacă vaccinurile au efect. 

De Corina Matlinschi la 27.02.2021, 21:25
Vezi și
  • Un test pentru depistarea anticorpilor poate costa până la 300 de lei

Clinicile private primesc tot mai multe cereri pentru depistarea anticorpilor. O parte dintre cei care apelează la această analiză de laborator sunt cei care s-au vaccinat deja şi vor să se asigure că serul şi-a făcut efectul.

Pur şi simplu să văd dacă numărul de anticorpi o să fie corespunzător cu vaccinul făcut.

Dr. Antoanela Curici, director laborator medical: În ultima perioadă sunt tot mai multe cereri de dozare a anticorpilor şi mai ales cereri specifice de dozare a anticorpilor îndreptaţi împotriva proteinei de suprafaţă, spike, cea care este codificată în vaccin. Recomandările sunt de monitorizare peste câteva luni ca să se vadă evoluţia anticorpilor în timp.

Testele pentru anticorpi arată dacă pacientul a fost infectat, la un moment dat

Teste pentru anticorpi îşi fac şi cei care au trecut prin boală în urmă cu mai multe luni sau care nu au avut simptome clare, dar au intrat în contact cu cineva pozitiv.

Când e vorba de un test e bine venit ca să ştii organismul cum stă la ora actuală

Pentru un astfel de rezultat, preţurile variază între 100 şi 300 de lei. Ca şi în cazul testelor rapide pentru coronavirus, au apărut pe internet şi kituri de analize rapide şi pentru anticorpi. Specialiştii atrag însă atenţia asupra diferenţelor.

Dr. Antoanela Curici, director laborator medical: Sunt teste calitative, la care rezultatul este unul pozitiv sau negativ. Ceea ce facem noi acum în laborator este un test cantitativ, care ne oferă o valoare. Valoare care poate fi monitorizată în timp.

Deocamdată nu a fost stabilit un nivel clar de anticorpi pentru care se consideră că suntem 100% protejaţi. Specialiştii spun că iau ca reper parametrii pentru care un pacient care a fost infectat poate dona plasmă pentru un bolnav covid, adică o valoare de peste 100 de unităţi pe mililitru.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Testele de anticorpi sunt tot mai căutate. Românii vor să verifice pe banii lor dacă vaccinurile funcționează