Antena Meniu Search
x

Video Testul răbdării bate testul COVID în vama Nădlac. Oamenii se plâng că așteaptă afară în frig pentru triajul epidemiologic

Obosiţi după o călătorie de mii de kilometri prin Europa, românii care intră în țară prin Vama Nădlac 2 trebuie să treacă testul răbdării. Sunt nevoiţi să aştepte zeci de minute în frig la coada pentru triajul epidemiologic. Asistenţii DSP abia fac faţă, după ce colegii lor detașați la frontieră s-au întors în școli. Şi se ajunge şi la erori: au fost trimişi în carantină oameni care ar fi trebuit să fie liberi la întoarcerea acasă.

de Redactia Observator

la 16.02.2021, 11:15

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Asistentă: Aveți test de PCR? 

Călător: Da, avem, am. 

Asistentă. Mi-l prezentați, vă rog frumos? E ok, 10 zile in carantina la domiciliu. 

De trei zile, toţi călătorii care vin din ţările de pe lista galbenă au nevoie de un test PCR negativ, care nu îi scapă însă de carantina de 10 zile. Pentru cei care vin pe la frontierele terestre autorităţile au mai îmblânzit măsurile. Pot intra în ţară şi fără test, dar carantina este de 14 zile. O regulă care i-a stricat planurile acestei tinere venite din Germania să nască în ţară. 

Mamă: E însărcinată aproape de 9 luni. Mergem acasă, trebuie să nască, ce fac? 

Fiică: Vezi, mai bine nășteam în Germania. 

Oamenii se plâng că la vama Nădlac așteaptă afară în frig pentru a intra la triajul epidemiologic. 

Bărbat: În altă parte n-am mai găsit așa ceva. Am trecut prin Slovenia, trec și prin Austria și peste tot, nimic, treci așa. La România, birocrație, până peste cap, aia e toată treaba. 

DSP Arad a rămas fără personal

De fapt, nu doar noile reguli au dus la formarea cozilor, ci și faptul că DSP Arad a rămas fără personal, după ce asistenții medicali detaşaţi s-au întors în școli. Iar cei care au rămas abia fac faţă. 

Reporter: Cam câți ați carantinat în 8 ore? 

Angajat DSP: Eu personal În jur de 450. De la ora 8 seara la 8 dimineața. 

Directorul DSP Arad: Sunt toate decizii de carantinare din vamă completate, și-s cutii întregi, numai ce avem aici. 

800 de persoane au verificat într-o zi cei doi angajaţi DSP. Aşa îşi explică şi faptul că au trimis din greşeală oameni în izolare. 

Dr. Horea Timiş, director Direcţia de Sănătate Publică Arad: Normal că se fac erori. Sunt mii de hârtii în care se scrie cu pixul CNP-ul, adrese, numere de telefon, adrese de carantinare. Odată ce se scriu cu pixul, ele se introduc într-un sistem informatic în două părți, inevitabil apare eroarea umană. 

Test PCR obligatoriu pentru toți cei care se întorc în țară cu avionul

Cei care se întorc în ţară cu avionul sunt obligaţi însă să prezinte un test PCR la îmbarcare. 

Schimbările de pe o zi pe alta i-au dat peste cap lui Cristi Câmpean planurile de călătorie. Ne-a spus toată povestea lui pe Fii Observator

Cristi Câmpean: La îmbarcare nu ne-au lăsat să ne îmbarcăm. Și am încercat, am cerut lămuriri, le-am spus că nu e ok, le-am arătat din lege. Dar nu i-a interesat. 

Rămas pe aeroportul din Basel, a trebuit să găsească o soluţie pentru a ajunge la Cluj. 

Reporter: Și cum ați ajuns până la urmă? 

Cristi Câmpean: Cu o mașină, cu un microbuz. 

După o călătorie de 14 ore, a ajuns acasă. A intrat tot prin vama Nădlac şi nu a mai avut nevoie de test PCR. Pentru următoarele 14 zile va sta însă izolat. Oraşul Nădlac este de luni în carantină, rata de infectare se apropie de 5 la mie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Testul răbdării bate testul COVID în vama Nădlac. Oamenii se plâng că așteaptă afară în frig pentru triajul epidemiologic