Tot mai mulţi tineri îşi doresc să devină fermieri
Tot mai mulţi tineri vor să fie şefi, undeva, la ţară! Cel puţin asta arată datele Ministerului Agriculturii. În ultimii trei ani, numărul de fermieri de până în 40 de ani a crescut cu 24%. Unii au preluat afacerile de la părinţi, alţii au plecat de la oraş pentru că nu mai suportau stresul.
Tot mai mulţi tineri vor să fie şefi, undeva, la ţară! Cel puţin asta arată datele Ministerului Agriculturii. În ultimii trei ani, numărul de fermieri de până în 40 de ani a crescut cu 24%. Unii au preluat afacerile de la părinţi, alţii au plecat de la oraş pentru că nu mai suportau stresul. Încurajaţi de subvenţii, cei mai mulţi au văzut o oportunitate de business în agricultură. Şi au dezvoltat acest sector, unde găsim astăzi tot mai multe ferme ecologice sau tehnologizate.
Alina a renunţat la jobul din corporaţie, din domeniul marketing, în urmă cu doi ani. A început afacerea din dorinţa de a oferi familiei o hrană curată.
Numai în ultimii trei ani numărul producătorilor agricoli sub 40 de ani a crescut cu 24%, de la aproape 85.000 de persoane în 2016, la 105.000, în 2019.
Şi Nina, o tânără din Colibaşi, judeţul Giugiu, a preluat treptat businessul familiei.
Practic, părinţii predau ştafeta unor tineri care şi-au dezvoltat noi competenţe: se descurcă mai bine cu birocraţia, au planuri măreţe şi vor să modernizeze fermele.
Mulţi sunt deschişi la ideea de asociere. În plus, pentru că au crescut în era internetului, îşi pot promova mai bine produsele.
Deocamdată, tinerii lucrează doar 22% din terenuri. În agricultură, cei mai mulţi fermieri sunt trecuţi de vârsta de 40 de ani.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰