Video Tone de droguri, care ar fi trecut şi prin România, confiscate într-o operaţiune istorică a poliţiştilor din zeci de ţări
Narcos, episodul România. Tone de cocaină au fost transportate prin Europa, inclusiv din ţara noastră, de cea mai puternică reţea de trafic de narcotice din America de Sud. Drogurile erau ascunse în containere venite în mai multe porturi, printre care şi Constanţa. De aici, plecau în tiruri cu mărfuri, cu destinaţia principală Olanda. 50 de tone de cocaină şi milioane de euro au fost confiscate în urma celei mai mari operaţiuni din istorie a ofiţerilor antidrog din mai multe ţări.
- Tone de cocaină au fost transportate prin Europa de cea mai puternică reţea de trafic de narcotice din America de Sud
- Drogurile erau încărcate în containere în care se transporta cărbune şi trimise în ţările de destinaţie
Aceste imagini sunt rezultatul muncii din ultimii doi ani a peste 1000 de ofiţeri antidrog din întreaga lume. A fost, potrivit Europol, cea mai mare operaţiune din istorie împotriva grupărilor de crimă organizată. Poliţiştii din zeci de ţări şi-au unit forţele şi au reuşit să îngenuncheze o reţea de traficanţi de cocaină, din Brazilia, cu ramificaţii în ţări din America de sud, Europa şi Asia. Drogurile erau încărcate în containere în care se transporta cărbune şi trimise în ţările de destinaţie.
''Traficanţii se infiltrează între companiile care efectuează transporturi legale şi îşi transportă drogurile. Contribuţia ofiţerilor antidrog din România a constat în identificarea firmelor folosite pentru acoperire în transportul de droguri.''
Poliţiştii au participat la sute de percheziţii simultan, în mai multe state. În Brazilia au fost făcute cele mai multe arestări, dar şi confiscări de sute de proprietăţi, zeci de aeronave şi bunuri de un milion de euro.
În Portugalia, au găsit 12 milioane de euro cash, iar în Belgia şi Olanda, alte sute de mii. Arestări au mai avut loc în Spania şi Dubai. În timpul în care s-a derulat operaţiunea, peste 50 de tone de cocaină pură au fost descoperite, în cele mai importante porturi europene.
''Magnitudinea loviturii nu constă în cantităţile confiscate, cât în faptul că au fost efectuate arestări şi au fost identificate conexiunile grupării în majoritatea ţărilor europene''
Un gram de cocaină ajunge să coste chiar şi 100 de euro. Totalul stupefiantelor confiscate poate depăşi astfel suma de 10 miliarde de euro, la preţul străzii.
După o asemenea captură, piaţa consumatorilor intră în colaps şi preţurile pot să se dubleze, pentru că a dispărut brusc o mare cantitate de marfă.
Ofiţerii antidrog din România mai spun că pandemia a schimbat obiceiurile traficanţilor. Din cauza restricţiilor şi controalelor mai dese, riscă mai mult, dar şi câştigurile sunt pe măsură.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰