Tone de rosii romanesti ajung direct la gunoi
In timp ce legumele din import umplu rafturile supermarketurilor, tone intregi de rosii produse de legumicultorii din tara ajung direct la gunoi
"Pana acum am investit 60 de milioane si nu ne-am scos pana acum nici macar cinci milioane". Vasile Croitoru traieste din agricultura. Precum toti vecinii sai din Suraia. Sau a trait pana acum. 10.000 de lei a investit anul acesta in cultura de rosii si-i va pierde in mare parte. Rasadurile il costa inca 1.500, iar oamenii care-i lucreaza cu ziua pe cele doua hectare si jumatate de teren cer si ei 50 de lei pe zi fiecare. Cand trage linie, oricum ar calcula, iese in pierdere.
Pe piata, rosiile domnului Croitoru concureaza cu cele din import. Sunt mai gustoase, mai ieftine, dar ale lui n-au loc. De ajuns in supermarketuri nici nu se pune problema. N-are unde sa le vanda, asa ca le lasa pe camp. Nu e singurul.
Comuna Glodeanu-Sarat din Buzau era odata raiul legumicultorilor. Tone de rosii plecau spre pietele din judet sau spre fabricile din zona. Acum, se usuca pe vrej, inainte sa fie culese. In sat, 800 de legumicultori pornesc o adevarata vanatoare de clienti in piata amenajata la marginea drumului. Stau ore in sir cu marfa in soare degeaba.
Si in Buzau, ca si in Vrancea, nu exista depozite pentru pastrarea legumelor, dar nici asociatii care sa apere interesele producatorilor autohtoni. Conditii in care, recolta de anul acesta va ajunge la gunoi, iar cea de anul viitor ar putea lipsi cu desavarsire din piete.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰