Antena Meniu Search
x

Tone de struguri din soiuri nobile se strică pe marginea drumului. Micii producători riscă falimentul

Avem o recoltă extraordinară de struguri în toată ţara, în această toamnă, dar tone întregi din soiuri nobile se strică pe marginea drumului. În Vrancea, unul dintre judeţele ale căror vinuri au dus faima României în lume, micii producători riscă să nu-şi acopere nici măcar cheltuielile cu întreţinerea şi culesul viilor.

Vezi și

Avem o recoltă extraordinară de struguri în toată ţara, în această toamnă, dar tone întregi din soiuri nobile se strică pe marginea drumului. În Vrancea, unul dintre judeţele ale căror vinuri au dus faima României în lume, micii producători riscă să nu-şi acopere nici măcar cheltuielile cu întreţinerea şi culesul viilor. Marfă multă înseamnă preţ mic. Fără ajutor, micii fermieri riscă să renunţe de anul viitor la terenurile cultivate cu viţă de vie.

În Mehedinți căldura din august a salvat recolta pe care ploile din iulie riscau să o compromită. Aşadar, struguri sunt din belşug. Nu şi cumpărători. În Vrancea, de exemplu, judeţul cu cea mai mare suprafaţă viticolă din ţară - peste 22 de mii de hectare - strugurii culeşi se strică pe marginea drumului.

Proprietarii terenurilor riscă să nu-şi poată acoperi nici măcar cheltuielile cu întreţinerea şi culesul viilor.

Au recoltat aproape 15 tone de struguri de pe fiecare hectar, dar au cheltuit peste 10 mii de lei până când fructele s-au copt şi au fost gata de cules. În pieţe sau pe marginea drumului, kilogramul de struguri se vinde cu puţin peste un leu, în funcţie de soi şi de dulceaţa boabelor. Iar la marii procesatori cu 20 sau cu 30 de bani mai puţin.

Micii producători spun că nici dacă şi-ar face singuri vin din strugurii culeşi nu ar câştiga mai mult.

Fără ajutor, mulţi fermieri se tem că vor fi nevoiţi ca, de anul viitor, să renunţe la agricultură. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Tone de struguri din soiuri nobile se strică pe marginea drumului. Micii producători riscă falimentul