Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Top 5 alimente care protejeaza ficatul

Ficatul este bucătăria organismului, este cel care reușește să filtreze toxinele din sânge și tot el face selecția vitaminelor și mineralelor necesare vieții.

de Redactia Observator

la 12.03.2019 , 16:27

Alimentele care protejează ficatul Alimentele benefice ficatului - Pixabay

Ficatul este bucătăria organismului, este cel care reușește să filtreze toxinele din sânge și tot el face selecția vitaminelor și mineralelor necesare vieții. Activitatea ficatului este foarte importantă pentru fiecare dintre noi, așa că este bine să fim atenți la tot ceea ce mâncăm pentru a fi siguri că funcțiile ficatului nu sunt afectate și totul funcționează corect.

Pentru a menține un ficat sănătos ar fi bine să scoți din alimentație grăsimile saturate, precum cartofii prăjiți, mezelurile, ouăle, smântâna, dar și alimentele procesate. De asemenea, alimentele bogate în zahăr și sare, dar și medicamentele sunt considerate adversare ale ficatului, afectându-i funcțiile. La fel se întâmplă și cu alcoolul, tutunul sau cafeaua ori ceaiurile negre. Tot ceea ce trebuie să consumi trebuie să fie cât se poate de sănătos, fructele și legumele fiind prioritare.

Ori de câte ori ficatul suferă vei vedea acest lucru după modul în care ajungi să te simți. Te vei simți obosit, epuizat, vei suferi de depresie, scăderea puterii de concentrare, te vei confrunta cu balonări, stare de greață, ba chiar și migrene. Pentru a nu ajunge aici, iată mai jos 5 alimente recomandate pentru protejarea ficatului:

Articolul continuă după reclamă

Top 10 alimente recomandate pentru protejarea ficatului

  1. Carnea slabă

Avem nevoie de proteine pentru a ne dezvolta corect, dar și pentru a ne regenera celula hepatică. Cu toate acestea, este bine de evitat carnea grasă, precum cea de porc, aceasta fiind înlocuită cu carnea slabă, precum pui sau curcan. Se va consuma prin fierbere, la grătar sau la cuptor și niciodată prăjită. Și tot la acest capitol ai putea consuma pește și fructe de mare, acestea fiind sănătoase pentru ficat.

2. Morcovii

Aceștia sunt sănătoși și importanți pentru ficat. Conțin glutation, o proteină care întărește imunitatea și protejează funcția ficatului, având în același timp rol de antioxidare și detoxifiere. Acesta se află în corpul nostru, însă datorită îmbolnăvirilor, consumului de medicamente sau chiar stresul rezerva de glutation este redusă și astfel organismul se resimte. Cu cât vei consuma mai mult morcov, cu atât vei fi mai sănătos, iar ficatul va funcționa corect. În plus, morcovii mai conțin betacaroten, favonoide, acestea fiind cât se poate de sănătoase pentru organism.

3. Cartoful dulce

Cartoful dulce face parte din categoria legumelor sănătoase. Acesta conține mult potasiu, ce are rol în procesul de purificare al ficatului și în același timp contribuie la sănătatea sistemului cardiovascular și a celui nervos. Avem nevoie de foarte mult potasiu zilnic, așa că ar fi bine să încerci să aduci prin alimentație acest necesar. Deși bananele au un nivel crescut de potasiu, cartoful dulce sunt mult mai bogate în această substanță și de aceea sunt recomandate în alimentație.

4. Ridichea neagră

Aceasta face parte dintre legumele sănătoase, ce protejează ficatul. Conține sulf, substanță care ajută ficatul să elimine toxinele din sânge. Ori de câte ori vei consuma ridiche neagră vei atenua din efectele nocive ale consumului de grăsimi nesănătoase, având rol de protecție și asupra bilei. De aceea, ar fi bine să introduci ridichea neagră în rândul alimentelor preferate, consumând-o sub formă de salate sau suc.

5. Usturoiul

Usturoiul este considerat cel mai puternic antibiotic natural, însă pe de altă parte este un aliment cu multe proprietăți pentru ficat. Conține alicină și seleniu, două lucruri importante pentru sănătatea ficatului. Ar fi recomandat să consumi zilnic circa 2 căței de usturoi și mai mult ca sigur vei scăpa mai ușor de toxine din corp.

1. Ceaiul de lămâie

Lămâia este foarte sănătoasă pentru ficat și recomandată a fi introdusă în consumul zilnic. Îmbunătățește digestia, ba mai mult de atât ajută ficatul la descompunerea grăsimilor și contribuie la accelerarea procesului de eliminare a toxinelor din sânge. De aceea, ar fi bine să faci ceai de lămâie și astfel vei fi mult mai sănătos, iar ficatul nu va avea deloc de suferit.

2. Turmeric

Aceasta este o altă plantă cu proprietăți benefice pentru protejarea ficatului. Este bine să o introduci în alimentația zilnică, sub formă de ceaiuri. Conține circumina, o substanță ce are un rol major pentru sănătatea ficatului. Detoxifică organismul, ajută la vindecarea simptomelor de ficat gras, contribuie la accelerarea funcțiilor hepatice – iată câteva dintre rolurile acestei plante. Nu sunt cunoscute efecte adverse.

3. Piperul negru

Frunzele piperului negru conțin piperine, ce contribuie la absorbția vitaminelor și mineralelor în organism, ajutând ficatul să separe mai ușor acești compuși și să îi transfere către organism. De asemenea, piperul negru prin frunzele sale protejează stomacul și mai ales nu provoacă arsuri, așa după cum ne-am închipui.

4. Anghinarea

Această plantă conține numeroși antioxidanți, fiind benefici pentru sănătate și mai ales pentru buna funcționare a ficatului. Odată consumată, anghinarea reduce colesterolul, ajută organismul să scape mai ușor de grăsimile nesănătoase, reface celula hepatică și are un rol hepatoprotectiv. Anghinarea protejează ficatul mai ales datorită cinarinei și silimarinei, două substanțe cu un rol major pentru funcția hepatică.

5. Armurariu

Iată planta cu cel mai mare rol pentru sănătatea ficatului. Extrasul de armurariu, cunoscut sub numele de silimarină, protejează ficatul și are rol detoxifiant. De aceea, ori de câte ori ficatul suferă sau transmite simptome ar fi bine să consumi administrezi silimarină, fiind o substanță sănătoasă pentru acesta.

Ce este silimarina și care sunt efectele consumului de silimarină?

Proprietățile și beneficiile silimarinei sunt nenumărate. Aceasta este un antioxidant puternic, fiind un extras de armurariu, cu rol hepatoprotector.

Silimarina a devenit una dintre substanțele cu rol major pentru sănătate, fiind utilizată pentru tratarea numeroaselor afecțiuni, pornind de la combaterea bolilor de natură hepatică și până la dezechilibre metabolice, diabet, probleme ale pielii, ba chiar mai mult de atât contribuie la reducerea efectelor îmbătrânirii.

Silimarina previne și controlează diabetul. Un consum constant de silimarină ar putea îmbunătăți nivelul insulinei din corp. De asemenea, previne îmbătrânirea, antioxidanții pe care îi conține luptând împotriva radicalilor liberi, încetinind procesul de îmbătrânire, având grijă de piele.

Dintre toate proprietățile sale, silimarina este cunoscută ca având un rol hepatoprotector, ajutând la detoxifierea ficatului, dar și la eliminarea toxinelor din sânge. În plus, îi oferă organismului multă energie.

Prevenția este cel mai bun remediu pentru un ficat sănătos. Fie prin grija față de alimentație, fie prin consumul unor ceaiuri din plante sănătoase ori prin introducerea în dietă a silimarinei, toate acestea determină un organism sănătos.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
V-a adus Moş Crăciun tot ce v-aţi dorit?
Observator » Ştiri sociale » Top 5 alimente care protejeaza ficatul