Topul peştilor cu cel mai mult mercur! Iată cum îţi afectează sănătatea
Carnea de peşte este foarte sănătoasă, este bogată în vitamine şi grăsimi bune, însă poluarea face ca unele specii de peste să devină, de fapt, bombe pline cu otravă!
Specialiştii susţin ca mercurul rămâne în corp mai mult de un an, motiv pentru care evitarea unor anumite tipuri de peşte este obligatorie!
Iată cele mai dăunătoare specii:
Macroul de mare este primul pe lista neagră! Cantitatea destul de mare de mercur ne poate afecta sănătatea.
Rechinul. Fiind unul dintre prădătorii care se situează pe primul loc în lanţul trofic, acesta consumă cantităţi mari de peşte pentru a supravieţui, mulţi dintre aceştia fiind contaminaţi cu mercur.
Peştele spadă! Acest peşte tropical este, de asemenea, un prădător de top care se hrăneşte cu alţi peşti infestaţi cu mercur.
Tonul alb: este folosit foarte mult în conserve, motiv pentru care este bine să nu depăşim o cantitate de 50 de grame pe săptămână.
Bibanul de mare face şi el parte din acest top, aşadar femeile însărcinate sau copiii ar trebui să nu mănânce aşa ceva.
Mercurul este un metal prezent în sol, roci și în mediul acvatic, adesea – ca urmare a activității omului (mine de extracție a metalelor, a cărbunilor; crematorii).
S-au observat diverse simptome și reacții, în funcție de nivelul de expunere la mercur. Astfel, un nivel ridicat de mercur în organism poate duce la retard în cazul fătului și la scăderea nivelul IQ-ului, întârzieri în mers și vorbit la copiii de vârstă mică.
În cazul adulților, un nivel crescut de mercur în organism poate duce la tremur, schimbări bruște de comportament, lipsa coordonării mișcărilor, slăbirea acuității simțurilor până la orbire sau surditate, pierderi de memorie, slabă funcționare a creierului și, în cazuri extreme, chiar moarte.
Foto: Hepta
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰