Antena Meniu Search
x

Video Tornadele, un fenomen meteo extrem care este tot mai frecvent în România. Kitul de supravieţuire în caz de dezastru

Vijeliile, tornadele şi inundaţiile au devenit parte din peisajul meteo al României. În faţa furiei naturii care ne poate pune viaţa în pericol, puţini dintre noi ştim care sunt paşii care ne pot salva din calea fenomenelor extreme. Iată kitul de supravieţuire în caz de dezastru.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 22.06.2021, 20:30

Vezi și

Tornadele şi furtunile sunt la ordinea zilei. Nu mai puţin de 28 de judeţe au fost lovite în ultima săptămână de vijelii puternice şi ploi torenţiale. În faţa fenomenelor extreme, puţini ştiu care sunt măsurile pe care le putem lua şi care ne pot salva viaţa. Căutarea unui adăpost este primul pas. 

Daniel Vasile ISU Bucureşti-Ilfov: Dacă suntem de exemplu în Bucureşti, avem staţiile de metrou. Dacă nu suntem de aici, un magazin, o instituţie, un centru comercial unde să intrăm să ne adăpostim cât ţine furtuna.

Ghidul pus la dispoziţie de autorităţi menţionează că uşile şi ferestrele locuinţelor în care ne aflăm trebuie bine închise, iar sparatele electrocasnice - scoase din priză. Adăpostirea în baie nu este o idee bună. Conductele instalaţiilor sanitare pot conduce electricitatea. Din momentul în care primiţi mesajul Ro-Alert până când furtuna începe nu trec mai mult de 5, 10 minute, într-un caz fericit. Aşa că trebuie să aveţi un loc în care să vă adăpostiţi. Iar maşina nu este o soluţie. Parcurile şi clădirile vechi sunt considerate adevărate pericole. Părăsiţi-le cât mai repede când începe urgia.

Danniel Vasile ISU Bucureşti-Ilfov: Sunt câteva elemente care ne pot răni. Copaci, desprinderea elementelor de pe faţada clădirilor şi multe alte pericole conductoare de curent electric.

Pe acelaşi subiect

Oamenii nu ştiu cum să reacţioneze în faţa furiei naturii

Sunt sfaturi simple şi la îndemână, dar necunoscute de marea majoritate. 

''Să ai o umbrelă sau geacă la tine...''

''Sa nu stam sub clădiri cu risc seismic gradul unu...''

''Ce măsuri trebuie să iei în caz de furtună?

Nu ştiu...''

Numărul alertelor meteo de tip nowcasting a crescut de mai bine de 10 ori în ultimii 10 ani, spun meteorologii. Numai în ultima lună, specialiştii au emis 25 de avertizări de vreme rea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Tornadele, un fenomen meteo extrem care este tot mai frecvent în România. Kitul de supravieţuire în caz de dezastru