Antena Meniu Search
x

Video Tot mai mulţi agricultori aleg să se dedice culturilor BIO. Cât ajunge să coste un kilogram de mure

Produsele BIO sunt din ce în ce mai căutate în țara noastră. Şi asta se vede în numărul mare al agricultorilor care aleg să se dedice culturilor BIO. În Gorj numărul celor care au pariat pe acest trend a ajuns la 160. Majoritatea agricultorilor s-au orientat către cultura de mure sau zmeură.

de Redactia Observator

la 29.06.2022, 10:45

Vezi și

Cătălin este un tânăr producător din localitatea gorjeană Arcani. Fructele sale sunt cultivate natural, fără chimicale.

Cătălin Cerban, producător BIO: Este un soi care face fructe destul de mari, peste media fructelor de mure. Sunt aromate, dulce-acrişoare. Avem un hectar și jumătate. Mur și o parte din ea, să zicem un sfert, avem zmeură. Acest sistem de agricultură ecologică nu ne permite folosirea de fungicid, ierbicide sau alte substanțe folosite la agricultura convețională. 

Citește și: Beneficiile consumului de zmeură. De ce e recomandat să o incluzi în dieta ta

Pe plantaţia BIO se lucrează de la prima rază de soare şi asta deoarece fructele culese pe răcoare sunt mai gustoase. 

Pe acelaşi subiect

Cătălin Cerban, producător BIO: Dacă le culegi după ora 11 nu mai are textura bună fructul şi s-a terminat povestea. Trebuie să le culegi până în 11.

Citește și: Efectele surprinzătoare ale consumului de mure. Ce recomandă nutriționiștii

După muncă şi răsplată. Dintr-un hectar și jumătate de mure BIO agricultorul obţine circa 12 tone de fructe. Parfumatele roade ajung pe rafturile marilor supermarketuri și nu numai.

Cătălin Cerban, producător BIO: Se pot comercializa în stare proaspătă. În anii trecuți am colaborat și cu marile supermarketuri. Anul acesta avem deja o solicitare din partea unei firme pentru a cumpăra toată producția. Ei în principiu fac mixuri de fructe congelate.

Citește și: Lichior de zmeură sau zmeurată. Mod de preparare si trucuri utile

Judeţul Gorj se poate lăuda cu peste 160 de producători BIO. Iar zmeura şi murele sunt doar câteva dintre culturile preferate de agricultorii de aici.

Alin Petrică, director adjunct Direcția de Agricultură Gorj: Suprafețe din ce în ce mai mari, an de an, care trec pe ecologic. Avem un judeţ care se pretează pentru cultura ecologică. Aşa după cum bine ştim, preţurile pentru produsele ecologice sunt superioare faţă de cele ale produselor realizate prin agricultura convenţională.

Pentru a avea o cultură ecologică agricultorii trebuie să suporte costuri de îngrijire mai ridicate şi asta deoarece substanţele folosite sunt mult mai scumpe. Dar asta nu îi descurajează pe gorjeni, agricultorii îşi recuperează investiţia o dată ce marfa ajunge la vânzare. Un kilogram de mure bio se vinde cu nu mai puţin de 23 de lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Tot mai mulţi agricultori aleg să se dedice culturilor BIO. Cât ajunge să coste un kilogram de mure