Traditia martisorului: ce semnificatii are snurul alb-rosu
Martisorul aduce noroc si alunga nefericirea. Traditia spune ca persoana care il poarta se imprieteneste cu Soarele care ii da tot ce-i sta in putere: frumusete, veselie, sanatate, iubire si puritate sufleteasca.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Martisorul se daruia inainte de rasaritul soarelui copiilor si tinerilor, fete si baieti deopotriva. Snurul sau era alcatuit din doua fire de lana rasucite, colorate in alb si rosu sau in alb si negru. Culorile reprezinta unitatea contrastelor vara-iarna, caldura-frig, lumina-intuneric. Cu trecerea timpului, traditia s-a schimbat si snurului i-a fost adaugata o moneda de argint, asociata soarelui, un cerc protector care, in anumite epoci, se punea chiar la cornul vitelor sau la tampla portii.
“Din aria balcanica, categoric, in primul rand vecinii nostri bulgari care au Martenita, care are la baza tot un snur impletit cu diverse obiecte cu rol de talisman care se impletesc in snurul respectiv si oarecum cu aceeasi semnificatie”, spune Carmen Mihalache, etnolog la Muzeul Taranului Roman.
In Bulgaria, martisoarele sunt oferite barbatilor iar in anumite regiuni, ele sunt purtate in functie de statut: fetele nemaritate in partea stanga a rochiei, femeile batrane la degetul mic al mainii stangi iar barbatii casatoriti la soseta dreapta.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰