Antena Meniu Search
x

Video Tradiţia veche de peste 200 de ani care adună mii de turişti din toată ţara pe Muntele Găina: "E o mândrie să ducem sărbătoarea înainte"

Mii de turişti din toată ţara au urcat pe Muntele Găina pentru a sărbători cel mai vechi şi cel mai mare eveniment din zonă: Târgul de fete. Dacă acum a fost doar distracţie, în urmă cu mai bine de două secole, fetele nemăritate din patru judeţe veneau la târg pentru a fi pețite de feciori. 

de Redactia Observator

la 24.07.2023, 14:51

Vezi și

Cu o tradiţie de peste 200 de ani, adunarea câmpenescă de pe Muntele Găina, din judeţul Alba, are an de an mii de vizitatori. Oamenii sărbătoresc în cea mai apropiată duminică de Sfântul Ilie cu muzică tradiţională şi voie bună. 

Turist: Cu ocazia asta am venit aici, să sărbătorim, să petrecem, să ne simţim bine. E o mândrie să ducem sărbătoarea înainte. 

Turistă: Eu vin din Oltenia, de la Tudor Vladimirescu şi este foarte frumos. Oamenii sunt minunaţi, peisajele sunt extraordinare, chiar ne bucurăm că am ajuns fix de această sărbătoare. 

Originea acestui târg este pierdută în negura timpului. Se ştie însă că Muntele Găina, zis şi Muntele Dragostei, era locul de întâlnire al negustorilor din patru judeţe: Hunedoara, Arad, Bihor şi Alba. Numele evenimentului vine însă de la tradiţia peţitului fetelor aici. 

Turistă: Ştiu că a început în 1816 când localnicii veneau şi cu merinde şi cu lucruri confecţionate de ei şi cu fetele să îţi găsească fiecare alesul. 

Turistă: Tatăl meu m-a încurajat să vin. Deci sunt cu familia, suntem împrăştiaţi pe aici, prin târg. 

Sandu Heler - primarul comunei Avram Iancu: Cel mai reuşit an din ultimii cinci ani. Anul acesta a fost ceva deosebit. Am avut spectacole, filme, colecţii, oamenii s-au bucurat atât în sat, cât şi sus pe Muntele Găina. 

Sărbătoarea s-a încheiat cu un spectacol de muzică populară şi o paradă de cai.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri sociale » Tradiţia veche de peste 200 de ani care adună mii de turişti din toată ţara pe Muntele Găina: "E o mândrie să ducem sărbătoarea înainte"