Tradiții de Crăciun provenite din Ţara Făgăraşului
În Ţara Făgăraşului, undeva în inima României, postul Crăciunului nu înseamnă numai rugăciune şi să nu mănânci de dulce. E şi un prilej numai bun de cântec, joc şi voie bună.
În Ţara Făgăraşului, undeva în inima României, postul Crăciunului nu înseamnă numai rugăciune şi să nu mănânci de dulce. E şi un prilej numai bun de cântec, joc şi voie bună. Conform tradiției, cetele de feciori se formează în seara de Sfântul Nicolae şi se desfac în ziua de Sfântul Ioan, când se termină sărbătorile de iarnă. Cu colinde învăţate de la străbuni, zeci de tineri sunt siguri că vor deschide uşile gazdelor din sat.
În postul Crăciunului, în satul Viştea de Jos din Ţara Făgăraşului, fiecare duminică e prilej de sărbătoare. După slujbă, zeci de tineri îmbrăcaţi în costume populare se întâlnesc şi repetă colindele pe care le vor cânta gazdelor din sat, în ziua Naşterii Domnului.
Deşi sunt repetiţii, de fiecare dată au şi spectatori de-o schioapă. De pe margine, copiii învaţă versurile, hotărâţi să le ducă mai departe.
Cel mai popular obicei este ceata de feciori. Grupul îşi alege conducătorul, adică vătaful mare, şi purtătorul de steag. Tinerii vor colinda până de Sfântul Ion, când se încheie sărbătorile de iarnă.
An de an, primii colindaţi de cetaşi sunt preotul satului şi învăţătorul. Urmează apoi fetele nemăritate şi tot aşa, până trec pe la toate familiile.
Obiceiul colindatului de ceată bărbătească a fost inclus pe lista patrimoniului imaterial mondial UNESCO
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰