Antena Meniu Search
x

Video Tradiții și obiceiuri de Crăciunul pe rit vechi. Ce prevestește Badnjakul pentru noul an

Sărbătorile de iarnă încă nu s-au încheiat. Pentru credincioşii pe rit vechi abia au început. Aseară a fost Ajunul Crăciunului pentru sârbii din Banat. S-au adunat la biserici şi mănăstiri, unde au aprins badnjakul, un foc uriaş din lemn de stejar ce simbolizează un nou început, bogăţie şi sănătate. Înainte de asta, femeile au pregătit mâncăruri tradiţionale sârbeşti. 

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 07.01.2023, 08:51

Vezi și

În Timișoara, în casa familiei Vojnovic, tradițiile din Ajunul Crăciunului sunt respectate cu sfinţenie. În casă, pe podea, capul familiei aşterne paie, care simbolizează ieslea în care s-a nascut Iisus Hristos. Pe masa de sărbătoare, toate sunt aranjate aşa cum cere obiceiul din străbuni, și nu lipseste Cesnița, o prăjitură tradițională, în care este ascuns un bănuţ. 

Merima Vojnovic: Se aprinde o lumânare, noi avem aici porumb și grâu pentru belșug. Mâine dimineață la prima oră, toată familia se adună la masă și rupem cesnița să vedem cine găseșete bănuțul. 

Seara, sârbii s-au adunat la bisericile din Banat. Curtea lăcasului de cult din Piaţa Unirii din Timişoara a fost arhiplină. 

Iulia Pop, reporter Observator: Bucurie mare pentru sârbii din Timişoara. Va fi un an bun, cel puţin asta prevesteşte badnjakul aprins în seara de ajun, de Crăciun pe rit vechi. Flăcările înalte şi scânteile pe măsură anunţă belşug şi sănătate.

Ce prevestește Badniacul pentru noul an

La Arad de Crăciunul pe rit vechi, sârbii au pus pe masă ce au avut mai bun. 

Localnic: E o fasole tradiţională de post, care se preapară în Ajunul Crăciunului sârbesc. Deci e de post, foarte bună. 

În săptămânile de dinaintea Crăciunului, sârbii din Arad au exersat dansurile şi colindele specifice zonei. 

Localnică: Ne întâlnim toți colegii de la dansuri, ne strângem toți. Înainte de repetiții, în fiecare săptămână mergem cu colinda pe la toți sârbii acasă. 

În Caraş Severin, în ajun, ucrainenii bănăţeni mănâncă bucate de post, iar pe mese trebuie să găsească minim nouă feluri de mâncare. Apoi gazdele se aşază la masă şi aşteaptă musafirii care colindă atât în ucraineană, cât şi în româneşte. Unele grupuri de colindători au și câte un ,,Moș Crăciun", care adună în sacul său fructe și dulciuri care vor fi dăruite copiilor din familiile nevoiașe. Nicio casă din sat nu scapă necolindată. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » Tradiții și obiceiuri de Crăciunul pe rit vechi. Ce prevestește Badnjakul pentru noul an