Antena Meniu Search
x

Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Andrei 2023. Când se pune busuioc sub pernă

Sărbătoarea de Sfântul Andrei 2023 este marcată de numeroase tradiţii şi obiceiuri. Fetele nemăritate obişnuiesc să-şi pună busuioc sub pernă pentru a-şi visa ursitul. Tot de Sf. Andrei, se spune că hotarul dintre cele două lumi se deschide, iar morţii se pot reîntoarce printre cei vii.

de Redactia Observator

la 28.11.2023, 22:42

Sfântul Andrei 2023 este sărbătorit pe 30 noiembrie, zi în care românii respectă o serie de tradiţii şi obiceiuri. De Sf. Andrei, se spune că strigoii umblă pe pământ, iar animalele pot vorbi.

Când se pune busuioc sub pernă de Sf. Andrei 2023

De Sfântul Andrei, fetele nemăritate care vor să-şi afle ursitul îşi pun o crenguţă de busuioc sub pernă şi visează bărbatul cu care se vor căsători. Acest obicei se practică în noaptea de 29 spre 30 noiembrie.

Un alt obicei care le ajută pe fete să-şi afle ursitul de Sf. Andrei 2023 este să se aşeze între două oglinzi, cu o lumânare în mână. Se spune că astfel vor vedea faţa bărbatului în oglindă.

Pe acelaşi subiect

Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Andrei 2023

În ajun de Sfântul Andrei 2023, hotarul dintre cele două lumi se deschide. Noaptea de Sf. Andrei este considerată echivalentul Halloween-ului românesc.

Se spune că în noaptea de Sf. Andrei 2023, ies strigoii să fure "mana vacilor", "minţile oamenilor" şi "rodul livezilor".

Fetele care vor să-şi afle ursitul de Sf. Andrei trebuie să îşi pună busuioc sub pernă. Se spune că bărbatul care le va apărea în vis este cel cu care se vor căsători.

În unele regiuni ale ţării, de Sf. Andrei, oamenii obişnuiesc să facă descântece cu droburi de sare, pe care le îngroapă sub grajdurile animalelor. Sunt scoase de sub pământ de Sf. Gheorghe, urmând să fie păstrate ca talismane împotriva duhurilor rele.

O altă tradiție de Sfântul Andrei 2023 spune că fetele care vor să își afle ursitul, trebuie să își pună sub pernă 41 de boabe de grâu.

Totodată, o tradiţie pe care o respectă mulţi români de Sfântul Andrei este legată de grâul pus la încolţit. Se zice că dacă grâul pus de Sf. Andrei 2023 creşte înalt şi bogat până la Anul Nou, vei avea un an la fel de frumos.

Superstiţii de Sfântul Andrei 2023

În ziua de Sfântul Andrei 2023, oamenii trebuie să mănânce turte înmuiate în usturoi sau mâncăruri cu usturoi pentru a fi feriţi de duhurile rele.

În noaptea de pe 30 noiembrie, toate clanţele, uşile şi geamurile se ung cu usturoi pentru a alunga strigoii şi vârcolacii. Tot de Sfântul Andrei, oamenii  împrăștie firimituri de pâine prin curte pentru ca duhurile rele să nu caute mâncare în casă.

Potrivit unei superstiţii, de Sfântul Andrei, animalele prind glas. Se zice că cei care le ascultă vorbind vor muri. În ajunul de Sfântul Andrei 2023, copiii din flori se transformă în strigoi.

O altă superstiţie de Sf. Andrei 2023 spune că cine va lucra în această zi, se va îmbolnăvi de ciumă.

Cea mai puternică rugăciune de Sfântul Andrei 2023

"Zid ești credincioșilor și turn neclintit tuturor celor ce se sprijină pe tine. Apărătorule al nostru din nevoi, pentru lucrarea de multe minuni laude de mulțumiri aducem ție, noi nevrednicii și păcătoșii. Și că cel ce ești minunat și preamilostiv, izbăvește-ne pe noi din toate nevoile ca să-ți cântăm ție: bucură-te făcătorule de minuni, Sfânte Părinte Andrei. Privește către cei care se roagă către tine și cu bunătate părintească tinde milostiva izbăvire din toate nevoile, tuturor celor care cânta lui Dumnezeu.

Puterea cerească umbrind duhul tău, ca dintr-un soare slobozește sfânte razele darurilor către cei ce se ating de ele și tămăduiește pe toți cei bolnavi cu trupul său cu sufletul. Vifor de ispite și furtuni de nevoi învăluindu-ne pe noi, cu credință alergăm către tine Sfânte ca prin rugăciunile tale să le preschimbi pe toate în liniște.

Vrând Făcătorul tuturor făpturilor să ne mântuiască de înșelăciunea dușmanilor, te-a trimis la noi ca pe un apostol, ca prin tine să învățăm să ne îndepărtăm de toate înșelăciunile lumii și prin viața curată să ne apropiem de Dumnezeu. Zid ești credincioșilor și turn neclintit tuturor celor ce se sprijină pe tine, pentru aceasta alergăm noi la tine; roagă-te împreună cu noi, pentru ca de rugăciunile tale să se milostivească blândul Iisus și să ne dăruiască iertare și dezlegare de păcate, nouă, puțin credincioșilor și păcătoșilor"

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Andrei 2023. Când se pune busuioc sub pernă