Video

Tradiţii şi obiceiuri în Vinerea Mare. Preotul Visarion Alexa: Acesta este semnul că n-am înţeles ce se întâmplă de Paşte

De Redactia Observator.
Publicat: 30.04.2021, 15:11.
Actualizat: 30.04.2021, 15:14

Este ultima vineri din Postul Mare numită şi Vinerea Neagră. O zi de doliu pentru creştinătate marcată de post negru şi rugăciune, în care bisericile nu oficiază Sfânta Liturghie.

Tradiţia populară spune că respectarea obiceiurilor legate de această zi ne va feri de rele întregul an.

Clara Mihociu, reporter Observator: "Credincioşii trebuie să ştie că sărbătoarea de azi este una cu importanţă deosebită. Nu trebuie să se ocupe de treburile casnice, nu trebuie să spele sau să facă curăţenie. Este o zi de post şi rugăciune şi dacă este cu putinţă ar trebui să se ţină chiar post negru. În această seară se va ţine o slujbă în faţa Catedralei Mitropoliei din Iaşi, care se va ţine afară din motive de siguranţă. Au fost puse semne pe jos ca oamenii să ştie unde să se aşeze pentru a păstra distanţa. La fel va fi şi în noaptea de Înviere, ca oamenii să poată participa la slujbe în număr mare".

Citește și:

Vinerea Patimilor, zi de mare încărcătură spirituală

Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ziua în care Iisus Hristos a murit răstignit. Este o zi cu extrem de mare încărcătură spirituală pentru ortodocşi.

Potrivit tradiţiei, ar trebui să ţinem post negru, adică bine ar fi să consumăm doar apă, dacă nu avem probleme de sănătate care să ne împiedice să facem acest lucru.

Despre obiceiuri, tradiţii, despre ce mai trebuie făcut şi mai ales ce NU trebuie făcut în această zi de doliu pentru ortodocşi am discutatcu preotul Visarion Alexa, prezent în platoul Observator.

"Iisus moare pentru oameni. Şi nu moare de moarte bună, ci pentru că e trădat şi pentru că oamenii îi doresc moartea. Şi nu pentru că a făcut ceva, ci doar pentru că i-a ajutat şi a vorbit despre Dumnezeu. Şi acum dacă vorbeşti despre Dumnezeu s-ar putea să te saboteze colegii. Iisus a trecut prin toată această durere într-o deplină singurătate.

Azi sigur nu trebuie să înroşim ouă şi să facem cozonaci. Astăzi, Hristos este coborât de pe cruce şi diseară este prohodit, aşezat în mormânt. Asta trebuie să facem. De restul vom avea timp. Semnul că n-am înţeles ce se întâmplă de Paşte este că după ce se termină intrăm într-o uşoară depresie", a declarat preotul Visarion Alexa.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

Ploaie de foc pe cerul Israelului. Iron Dome-ul a interceptat zeci de rachete către Tel Aviv. O clădire Hamas cu 13 etaje din Gaza a fost distrusă de bombardamente
1
Extern • pe 11.05 la 23:41

A doua noapte de război între Israel și Fâșia Gaza. Militanții palestinieni din Gaza au tras peste 100 de rachete asupra Israelului în urma distrugerii unui bloc rezidențial din Gaza. O clădire din suburbia Holon din Tel Aviv a fost lovită, iar un autobuz gol și mai multe mașini au luat foc. Cel puţin 28 de oameni au murit în enclava palestiniană și 2 în Israel.